Sayısal Bölümleri ve Meslekleri

Üniversite sınavına girenler veya sınava hazırlananlar kişilerin bölüm tercihi üzerine yoğunlaşmaları gerekir. Edinmek istedikleri meslekler bölüm seçimini kolaylaştırır. Sayısal becerisinin yüksek olduğunu düşünenler veya eğitmenlerinden bu yönde bilgi alan kişiler sayısal bölümleri ve meslekleri arasında seçim yapabilirler. Sayısal bölümleri ayrıca Matematik-Fen veya MF bölümleri olarak anılırlar.

Üniversite adaylara tarafından tercih edilebilecek sayısal bölümler şunlardır;

  • Tıp
  • Diş hekimliği
  • Bilgisayar mühendisliği
  • Eczacılık
  • Endüstri mühendisliği
  • Hemşirelik
  • Pilotaj
  • Mimarlık
  • Beslenme ve diyetetik
  • Matematik öğretmenliği

Sayısal önü açık meslekler içeren bir bölümlere sahiptir. Bu bölümlerde eğitim almayı hak kazanan kişiler iyi bir maaşla meslek sahibi olabilirler.

Tıp

Sayısal meslekler edinmek isteyenler tarafından en fazla tercih edilen bölümü tıptır. İş olanaklarının fazla olması ve insan sağlığı ile ilgilenmesi öğrencilerin bu bölüme ilgi göstermelerine neden olur. Tıp bölümü yüksek puana sahip olan kişilerin kazanabileceği bir bölümdür. Eğitim süresi ise 6 yıldır.

Tıp sayısal bölümde hangi meslekler var merak edildiğinde cevap olarak nörolog, aile hekimi, göz doktoru, tabip, cerrah, uzman doktor, kardiyolog ve başhekim meslekleri vardır. Bu meslekleri yerine getirmek için eğitimin tamamlanması ve ilgili bölüm üzerine eğitim veya çalışmaların yapılması gerekir.

Tıp

Diş Hekimliği

Sayısal meslekler tercih etmeyi düşünen kişilerin yazabilecekleri bölümler arasında diş hekimliği yer alır. Bu bölümde eğitim süresi 5 yıldır. Diş hekimliği bölümünde eğitim alan kişiler diş hekimi olarak diş hastanelerinde, kamu ve özel hastanelerde çalışma imkanı bulurlar.

Diş hekimliği üzerine eğitim alan kişiler hastanelere bağlı olarak çalışmak istemediklerinde klinik açma imkanına sahiptirler. Böylelikle özel kliniklerinde hastalarını muayene ederek mesleklerinin gerekliliklerini yerine getirebilirler.

Diş Hekimliği

Bilgisayar Mühendisliği

Sayısal bölüm seçmek isteyenler için uygun bölümlerden birisi bilgisayar mühendisliği bölümüdür. Bu bölüm tıp gibi yüksek puan almayı gerektiren bir bölümdür. Bölümde yazılım, veri tabanı sistemleri, sayısal çözümleme, programlama, mikroişlemciler, işletim sistemleri ve web programlama gibi konular üzerine eğitim verilir.

Bilgisayar mühendisliği eğitimi 4 yıllık verilen bir eğitimdir. Bu bölümde eğitimi tamamlayan kişiler sayısal meslekler arasında bulunan bilgisayar mühendisi unvanını kazanarak çalışmaya başlarlar. Bilgisayar mühendislerinin çalıştıkları yerler mühendislik şirketleri, bilgisayar üretim şirketleri, yazılım ve programlama şirketleridir. Ayrıca kamu kurumlarına mühendis olarak atanma şansları vardır.

Bilgisayar Mühendisliği

Eczacılık

Sayısal alan meslekleri edinmek isteyen kişilerin tercih edebileceği bölümlerden birisi eczacılık bölümüdür. Sağlık bölümleri arasında da kabul edilen eczacılık bölümünde eğitim süresi 5 yıldır.

Eczacılık bölümünde eğitimini tamamlayan kişiler eczacı unvanına sahip olurlar. Böylelikle ilaç satışı, ilaç tanıtımı ve ilaç firmalarıyla ortak çalışmalar yürütürler. Kendi eczanelerini açabilecekleri gibi ilaç firmalarında da çalışabilirler.

Eczacılık

Endüstri Mühendisliği

Öğrencilerin üniversite tercihlerinde yer verebilecekleri sayısal bölümler arasında endüstri mühendisliği yer alır. Bu bölüm endüstri alanında çalışacak mühendislerin yetişmesi için açılmış bir bölümdür. Bu bölümde eğitim 4 yıl süreyle verilir.

Endüstri mühendisliği bölümünü kazanan ve eğitimini tamamlayan kişiler endüstri mühendisi olarak mezun olurlar. Sayısal meslekler arasında bulunan endüstri mühendisleri kapsamında ise otomotiv, bilişim, kimya, eğitim, lojistik, telekomünikasyon, yapı ve metal sanayi alanlarında üretim alanında çalışma imkanı bulurlar.

Endüstri Mühendisliği

Hemşirelik

Sayısal bölümler arasında 4 yıllık eğitim süresine sahip olan hemşirelik bölümü bulunur. Bu bölüm sağlık kurumlarında hemşire unvanı ile çalışacak kişilerin yetiştirilmesini sağlar.

Sayısal meslekler arasında bulunan hemşire unvanına sahip olmak için kişilerin 4 yıllık eğitimi başarıyla bitirmeleri gerekir. Eğitim sonunda hastaların bakımı, iğne yapımı, hastanın takibi ve tedavi planına uygun hareket etme gibi çalışmaları yapacak beceriye sahip olurlar. Bu becerileri edinmek için uygulamalı eğitimler alırlar. Ayrıca dersleri ise sayısal ağırlıklı olur.

Hemşirelik

Pilotaj

Sayısal bölüm meslekleri arayanlar tarafından tercih listesinde yer verilebilecek bölümlerden birisi de pilotaj bölümüdür. Bu bölüm pilot yetiştirilmesini sağlamak için açılmış bir bölümdür. Bu nedenle eğitimi tamamlayan kişiler pilotluk mesleğini yerine getirmek zorundadır.

Pilotaj bölümünü kazanmak için üniversite puanının yüksek olması gerekir. Ayrıca pilotluk görevini yerine getirmek için boy ve kilo gibi fiziksel özelliklere uygun olmak gerekir. Ayrıca mesleği yapmaya engel sağlık sorununun olmaması gerekir.

Pilot olmak isteyen kişiler için açılmış olan pilotaj bölümünde 4 yıllık eğitim verilir. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler Türkiye ve Dünya genelinde çalışma imkanı bulurlar.

Pilotaj

Mimarlık

Sayısal meslekler arasında mimarlık yer alır. Mimarlık insanların yaşaması, barınması veya kullanması amacıyla yapıların inşa edilmesini sağlayan meslek elemanlarını yetiştiren bir bölümdür. Yüksek sayısal puanla öğrenci alan bu bölüm 4 yıllık eğitim süresine sahiptir.

Mimarlık eğitimleri üniversitelerin Mimarlık Fakülteleri’nde verilir. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kişiler kendi mimarlık ofislerini açarak projeler hayata geçirmeye başlarlar. Bunun dışında devlet kurumlarında çalışarak mimari projelerin hayata geçirilmesini sağlarlar.

Mimarlık

Beslenme ve Diyetetik

Üniversitelerin sayısal bölümleri arasında beslenme ve diyetetik bölümü vardır. Bu bölüm eğitimli diyetisyenlerin yetişmesini sağlar. Böylelikle insanların sağlıklı beslenmesi üzerine çalışırlar.

Beslenme ve diyetetik bölümünde eğitim alarak mezun olan diyetisyenler hastaneler, sağlık merkezleri, klinikler, okullar, fabrikalar ve huzurevlerinde çalışma imkanı bulurlar.

Beslenme ve Diyetetik

Matematik Öğretmenliği

Matematik öğretmenliği sayısal meslekler arasında bulunan bir meslektir. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim fakültelerine matematik üzerine eğitim alan kişiler matematik öğretmeni mesleğine sahip olurlar. Böylelikle öğrencilerin matematik eğitimi almasına yardımcı olurlar.

Matematik öğretmenliği mezunları dershanelerde, okullarda ve eğitim merkezlerinde çalışma imkanı bulurlar. Ayrıca internet üzerinden ders vererek kazanç elde etmeleri de mümkündür.

Matematik Öğretmenliği

Sık Sorulan Sorular

Sayısal Bölümü Kimler Seçmeli?

Sayısal bölümü matematik, geometri, fizik veya kimya gibi sayısal dersleri seven kişiler seçmelidir. Böylelikle sayısal becerileri ile sınavlarda yüksek puan alarak iyi bir bölüm kazanabilirler.

Sayısal Bölümler Ne Demek?

Sayısal bölümler ders programında kimya, fizik, matematik, geometri ve biyoloji gibi sayısal derslerin olduğu bölümlerdir. Bu bölümler arasında bilgisayar mühendisliği, tıp, eczacılık, mimarlık, endüstri mühendisliği, pilotaj, beslenme ve diyetetik bölümleri vardır.

Sayısal Meslek Nedir?

Sayısal meslek üniversitelerin sayısal ağırlıklı (MF) bölümlerinde eğitim alan kişilerin edindikleri mesleklerdir. Bu meslekler arasında doktor, mimar, eczacı, hemşire, bilgisayar mühendisi, pilot, endüstri mühendisi ve diyetisyen gibi meslekler vardır.

Sonuç

Sorabilir.com üniversite tercihi yapacak adaylara yardımcı olabilecek sayısal meslekler ve sayısal bölümler içeriği hazırlamıştır. Bu içerikte bölümlerin eğitim süresi, eğitim sonrası bulunabilecek işler ve kazanılacak unvanlara yer verilmiştir. Böylelikle üniversite adaylarının veya ailelerinin meslek belirlemede zorluk yaşamasının önüne geçmek amaçlanmıştır.

Sorabilir.com içeriği hazırlarken güncel verileri dikkate almış ve en doğru bilgilerin bir araya getirilerek okuyucuya sunulmasını sağlamıştır. Sizlerde sayısal bölümler ve meslekler hakkında güncel bilgileri almak istiyorsanız sitemizi incelemelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir