Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Kış aylarında soğuk havaların kendisini göstermesi ile sıklıkla karşılaşılan dudak çatlaması hem verdiği acı, sızlama hem de dudakların kötü bir görünüm alması ile oldukça önemli bir sorun haline gelir. Peki, dudak çatlamasına ne iyi gelir? İyileşmeyen dudak çatlaması için ne yapılmalı? Sorularına aranan cevaplar kış ayları ile birlikte oldukça artar.

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Dudaklar yumuşak ve narin yapısı ile bilinir. Belirli koşulların gerçekleşmesi ile de kolaylıkla çatlama eğilimi gösterir. Bu nedenle dudak çatlamasına ne iyi gelir? Bu sorunun cevabını bilmek önemlidir. Kişiye rahatsızlık veren ve bazı durumlarda kanamalı olabilecek olan dudak çatlaması genel olarak ciddi bir sorundan dolayı olmaz. Ancak kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürdüğünden ötürü çatlamanın nedenini tespit etmek ve iyileşmesini hızlandırmak bu noktada önem arz eder.

Dudak Çatlaması Nedir?

Dudak çatlaması adı verilen rahatsızlık, dudak cildinin bütünlüğünde meydana gelen bir bozulma ve yara için kullanılan terimdir. Narin ve oldukça nazik bir yapıda olan dudak derisi kuru, ayaz ve soğuk havalarda kolaylıkla kuruma eğilimi gösterir. Dudak çatlaması uzun ve inatçı bir eğilim gösterdiğinde ağrılı bir süreç yaşatabilir. Ayrıca kanama ve yanma gibi ciddi acılara da sebep olabilir.

Dudak çatlaması için tıp dilinde en sık rastlanılan isim ”Keilitis” yani dudak iltihaplanması durumuna verilen isimdir. İltihaplanan dudağın durumu evde uygulanabilecek bazı uygulamalar ile rahatlatılır ve iyileşmesi hızlandırılabilir. Fakat bazı durumlarda sürekli tekrarlanması ile rahatsız edici olan dudak çatlaması sürekli hale geldiğinde durumu saptamak ve tedavi etmek adına doktora başvurulması gereken durumlardandır.

Dudak Çatlaması Neden Meydana Gelir?

Dudak çatlaması daha çok kış mevsiminde meydana gelen bir sorun gibi görünse de her mevsim görülebilecek bir durumdur. Genel olarak ilk ortaya çıkan dudak kuruluğuna müdahale edilmezse dudak çatlaması sorunu ortaya çıkar.

Dudak Çatlaması Nedir?

Dudak çatlaması yavaş yavaş ve gün gün gelişme gösterdiğinden hemen anlaşılması biraz zordur. Muhtemel olan dudak çatlaması sebeplerini bilmek bu durumun önüne geçmek açısından en iyi yolu belirlemeye yardımcı olur. Dudak çatlamasının en yaygın nedenleri arasında belirli durumlar yer alır.

Dudakları Emmek, Yalamak ve Isırmak

Dudakların derisi hassas ve ince bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kolaylıkla tahriş olmaya elverişli durumdadır. Dudaklarını sık sık emen, yalayan, yolan, ısıran veya kurumuş dudak derilerini çekerek koparan kişilerde dudak çatlamasına rastlama olasılığı pek fazladır.

Dudakları bu gibi durumlardan kurtarmak adına kullanılacak olan dudak balsamları dudakların çatlaklarının giderilmesine ve gerilen dudak derisinin rahatlamasına imkan sunar.

Ağızdan Nefes Alma Alışkanlığı

Ağız yolu ile nefes alma durumu dudakların daha fazla hava ile temas etmesini sağladığından dudak çatlamasına imkan sunan nedenler arasında gösterilir.

Burun septum deviasyonu, soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar ve saman nezlesi rahatsızlıkları ağızdan nefes almayı sağlayacağından bu hastalıklara sahip kişilerde dudak çatlaması durumuna daha sık rastlanılacağı bilinen gerçekler arasındadır.

Yetersiz Sıvı Alımı ve Dehidrasyon

Vücut gerektiğinde cildi nemli hale getirmek için vücut içerisinde depolanan suyu kullanır. Vücuttaki su ihtiyacının yeterli seviyede bulunmaması durumuna dehidrasyon ismi verilir.

Kişilerin vücudu içerisinde yeterli miktarda su bulunmaması bu kişilerin ciltlerinde kuruluk ve çatlama gibi bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Gün içerisinde düzenli şekilde bir sıvı alınmadığında dudaklarda da bu tahribat çatlama olarak kendisini gösterir.

Rüzgarlı, Soğuk ve Kuru İklim Koşulları

Dudaklarda çatlama sorunu genellikle soğuk, rüzgarlı ve kuru iklim koşullarına maruz kalınması ile de ortaya çıkar. Tahriş edici bu hava koşullarındaki ani değişiklikler dudakların köşe kısımlarında çatlama belirtisi ile kendisini gösterir.

Dudakların köşesinde meydana gelen bu çatlama özellikle de gülme, konuşma, yemek yeme anlarında gerilmelerden kaynaklı olarak acı verici olabilir. Aynı zamanda yanma, ağrı gibi etkiler ile birleştiğinde çok can sıkıcı bir hale gelebilir.

Güneşe Maruz Kalma

Çok dik ve fazla kalınan güneş ışınları ince dudak derisine zarar vererek dudak çatlamarına sebep olabilir.

Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Dudak çatlamasını önlemek adına uygulanacak bazı yöntemler bulunur. Dışarıya çıkılmadan hemen önce sert iklim çeşitliliğinden korunmak ve güneş ışınlarının zararları etkilerinden dudak yapısını korumak adına dudaklara dudak kremi yahut vazelin gibi nemlendirici kremler uygulanabilir.

Dudakların nemli bir şekilde tutulması kuruma ve çatlama olasılığını düşürür. Tüm bunların yanı sıra doğal olarak hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, Hiny yağı ve jojoba yağı yine dudaklar için kullanılabilecek doğal yağlar arasında yer alır.

Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Gün içerisinde alınacak olan bol sıvı vücutta dengeyi sağlamakta yardımcı olacağından dehidrasyon olasılığını azaltarak su kaybının önüne geçmeye yardımcı olur. Böylelikle dudak çatlaması durumu yaşanmaz. Dudak çatlamasına bağlı meydana gelen bir kanama mevcut ise; soğuk bir kompres uygulamak kanayan bölgeyi rahatlatmaya yardımcı olur.

Dudak Çatlamasına İyi Gelen Besinler

Dudak çatlamasına iyi gelen ürünler şunlardır;

  • Bal: Özellikle dudak kuruluğuna, çatlamasına ve soyulmasına iyi gelen antibakteriyel içeriklere sahip olan bal, krem sürer gibi dudak üzerine uygulanabilir. 15 dakika dudak üzerinde bekletilerek temizlenir ve dudakların rahatlaması amaçlanır.
  • Salatalık: Cilt bakımında kadınların tercih ettiği salatalık yine dudak çatlamalarında da kullanılan besinler arasında yer alır. İçerdiği su sayesinde dudaklara nem desteği vererek çatlamanın önüne geçer.
  • Aloe Vera Jel: Bitkisel içeriğe sahip olan aloe vera jeli hem dudak derisinin korunmasına hem de çatlamaların verdiği acı ve tahribatı rahatlatmak konusunda önemli bir bitkidir.
  • Tuzlu Su: Yaranın iyileşme aşamasında temiz ve steril kalmasında yardımcı olan tuzlu su, pamuk yardımı ile akşamları dudak üzerine uygulanır. Uygulama sırasında tuzun yapısından kaynaklı kısa süreli bir yanma meydana gelebilir ancak sonrasında geçecektir.

Uygulamaları sayesinde dudaklardaki çatlama olasılığı en aza indirilerek kişinin çatlak var ise rahatlaması hedeflenir.

Daha fazla sağlık içeri için ziyaret edebilirsiniz > https://www.sorabilir.com/saglik/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir