İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonu sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri bazen hafif seyreder bazen de daha şiddetli olabilir. Doğumdan sonra ilk üç aya kadar erkek çocuklarda sıklıkla ortaya çıkar.

Daha sonraki süreçlerde kız çocuklarında daha yaygın görülür. Çocukların %3’ünde 10 yaşa kadar bu rahatsızlık görülür. Hangi yaş aralığında olursa olsun tedavisi yapılmalıdır.

Belirtiler hissedildiğinde enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Uzman hekim reçete ettiği ilaçlarla tedavi uygular. Hastalar doktorun tavsiyeleri doğrultusunda ilaçları alarak kısa sürede tedavi olurlar. İdrar yolu enfeksiyonu için belli tetkikler yapılır.

Bu tetkiklerden bazıları şunlardır;

  • İdrar tahlili; idrardaki kanamaları, mikropları, savunma hücrelerini ve idrarın tüm özelliklerini tespit eder.
  • İdrar kültürü; mantar ve bakterilerle ortaya çıkan enfeksiyonu teşhis eder ve tedavi için tespit yapmaya olanak sağlar. Yani bu tetkikin sonucuna göre doğru bir tedavi uygulamak mümkün olur.
  • Sistoskopi; idrar yolunun iç kısmını inceler.
  • Bilgisayarlı tomografi; idrar yolunu ayrıntılı görüntüler.

Tüm bu tetkikler neticesinde idrar yolu enfeksiyonu tanısı konulur. Tanıdan sonra enfeksiyona uygun bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Sistit tedavisinde genelde 1-3 ve 7 günlük protokoller uygulanır. Ancak pyelonefrit tedavisi gerekiyorsa daha uzun süreli tedaviler gerekir. En az iki hafta olmak üzere ilaç tedavisi uygulanır.

İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar belirli riskler içerir. Yani mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardır. İdrar yollarındaki enfeksiyon böbreği tutabilir. Bu da pyelonefrite neden olur.

Diğer bir adıyla böbrek enfeksiyonu ya da böbrek iltihabı olarak adlandırılır. Bu da kalıcı böbrek hasarlarına yol açar. Bununla beraber eğer idrar yollarındaki enfeksiyon tedavi edilmezse bu enfeksiyon taş oluşumu riskini artırır. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak bu rahatsızlığın belirtileri gözlemlendiği an tedavi yoluna gidilmelidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Genel tanımıyla idrar yolu enfeksiyonu idrarın geçtiği organlardan birinde meydana gelen enfeksiyondur. İdrarın geçtiği organlar; üreterler (idrar borusu), mesane ve üretradır. Bunlardan her hangi birinde bir enfeksiyon meydana gelmesi halinde bu duruma idrar yolu enfeksiyonu adı verilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

İdrar yollarındaki enfeksiyon iki çeşittir. Dolayısıyla öncelikle idrar yolu enfeksiyonunun türü tespit edilmelidir. Bunlardan biri Üretrit; idrarı vücudun dışına taşımakla görevli olan tüpte meydana gelen enfeksiyon türüdür.

Üretrit halk arasında bel soğukluğu olarak isimlendirilir. Üretra idrar kanalının iltihaplanmasıdır. Ani bir yanma hissiyle belirti gösterir. Bu rahatsızlığın nedeni bakterilerle meydana gelir.

Sistit ise mesanede oluşan enfeksiyona verilen isimdir. En sık görülen enfeksiyon türlerinden biridir. Kadınlarda çok daha fazla görülür. Sistitin sebebi Escherichia coli ismi verilen mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın bağırsaklarda bulunur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Bazı belirtiler gösterir.

  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Sıklıkla idrara çıkma
  • Kasık ve makatta ağrı hissi
  • Ateş ve terleme
  • Yorgunluk
  • Cinsel ilişki anında ağrı
  • Bulantı ve kusma

Bu şikayetler yaşandığında uzman hekime başvurulmalıdır. Belli test ve tetkikler yapılır. Bununla beraber sistoskopi yapılır. Sistoskopi mesanenin görüntülenmesidir. Teşhis sonrasında tedaviye geçilir. Genelde antibiyotik tedavisi uygulanır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Genelde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri herkeste aynı seyreder. Ancak bu belirtiler bazen hafif görülürken bazen şiddetli şekilde gözlemlenir.

  • İdrara sıklıkla çıkma
  • İdrarda kan olabileceğini gösteren koyu renkli, kırmızımsı ve bulanık renkte idrar
  • İdrarda kötü koku
  • Sıkışıklık hissine rağmen az miktarda idrara çıkma
  • Kadınlarda alt karın bölgesinde ağrı
  • Bulantı ve takiben kusma
  • Ateş
  • İdrar sırasında ağrı ve yanma
  • Yorgunluk hissi

Bu gibi belirtiler gözlemlendiğinde idrar enfeksiyonu rahatsızlığından bahsetmek mümkün. Elbette bu belirtilerin tanısının konulması için tahlil ve tetkikler gerekir. Uzman hekim tanı koyduktan sonra tedaviye başlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Bu rahatsızlığa bazı durumlar sebep olur.

  • İlk neden hijyendir.
  • Hijyen kurallarına uymayan havuzlar idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığının önemli sebeplerinden biridir.
  • Operasyon ve sonda takılması gibi müdahalelerde enfeksiyona neden olabilir.
  • Kanser gibi rahatsızlıklar bu rahatsızlığa zemin hazırlar.
  • Cinsel ilişki ve cinsel temas bu rahatsızlığın nedenlerindendir.

Tüm bu bilgiler ışığında bu enfeksiyonun temel nedeninin hijyen olduğu ortadadır. idrar yolu enfeksiyonu neden olur sorusunun yanıtı hijyen olduğuna göre hijyen kurallarına dikkat edilerek idrar enfeksiyonu rahatsızlığı riskini önlemek mümkün.

Bu rahatsızlığı önlemek için hijyen kadar düzenli idrara çıkmak ve kabızlığın önlenmesi de oldukça önemli. İdrar tutulmamalıdır. Eğer kabızlık sorunu varsa bu sorunun çözülmesi gerekir.

Zira bu iki durumda idrar yollarında enfeksiyonlara neden olabilir. C vitamini içeren gıdalar tüketmek ve gerekliyse C vitamin takviyesi almak da bu rahatsızlık riskini önemli ölçüde azaltır. Son olarak cinsel ilişki de hijyene ve korunma yollarına önem verilmelidir. Cinsel ilişki sırasında da bu rahatsızlığın bulaşması olasıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Bu rahatsızlık bulaşıcı değildir. Ancak bakterilerin özellikleri dikkate alındığında yayılmalar meydana gelebilir. Hijyen koşullarının olmadığı ortamlarda risklerden söz etmek mümkündür.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

En sık sorulan sorulardan biri idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir sorusudur. Bu rahatsızlık için önerilen birkaç yöntem mevcut. Bunlardan biri karnabahar kürüdür. Karnabahar kaynatılır. Kaynatılan su günde üç kez olacak şekilde tüketilir. Karnabahar mikropların vücuttan atılmasını sağlayan bir sebzedir. Bununla birlikte bol sıvı alımı gereklidir.

Sonuç

İdrar yollarında bazı nedenlere bağlı olarak meydana gelen enfeksiyonlar birçok belirti gösterirler. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı yaşanıyorsa vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Zira bu enfeksiyonların doğru ilaçlarla tedavi edilmesi şart. Elbette öncelikle konuya ilişkin bilgiler alınmalıdır. Sorabilir.com adresine gidilirse bilgiye ulaşılır. sorabilir.com sitesinde geniş bilgiler, detay konular öğrenilir ve akıllara takılan sorulara net yanıtlar alınır.

Sağlık hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ziyaret edin! https://www.sorabilir.com/saglik/

Sık Sorulan Sorular

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Evde Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonu ilacı dendiğinde akla ilk gelen isim antibiyotiklerdir. Elbette antibiyotik alımlarında doktor reçetesi esas alınır. Doktorun önerdiği periyoda ve önerdiği miktarda anitibiyotik alınarak tedavi edilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu için Hangi İlaç İyi Gelir?

İdrar yollarındaki enfeksiyonlar için birçok ilaç ismi sayılabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ilacı için Fosfomisin, Sefaleksin, Nitrofurantoin bunlardan bazılarıdır. Ancak bunların bilinçsizce kullanımı sakıncalıdır. Bu nedenle mutlaka uzman doktorun muayenesi, teşhisi gerekir. Doktor hastanın tetkiklerine göre gereken tedaviye başlar ve ilaç reçete eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir