Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik için en güvenilir yöntem Beta HCG yöntemi iken, kadınlar için vücutta kendini belli eden belli başlı belirtiler görülür. Hamilelik belirtisi arasında ilk olarak regl düzensizliği gelir. Gününüz geldiği halde regl olmuyorsanız hamilelik belirtisi olarak sayılabilir.

Bunu haricinde kokulara karşı aşırı hassasiyet, mide bulantısı, kusma, göğüslerde ağrı gibi belirtilerde hamilelik belirtileri arasında yer alır. Ancak bu belirtiler olması kesin olarak hamile olduğunuzu göstermez. Gebelik belirtileri genel anlamda hamileliğin 1 ila 2. haftasında görülmeye başlar.

Fakat hamilelik belirtileri her kadında farklı görünür ve şiddeti de değişir. Hamile olduğunuzu gösteren en net ve doğru yöntem ultrason ve Beta HCG testidir. Şimdi birlikte hamilelik süreci hakkında bilgilere daha detaylı bakalım.

Hamilelikte İlk Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik kadın yumurtası ve erkek sperminin döllenmesi ile başlayan bir durumdur. Bu döllenme regl döngüsünün ilk gününden 14 gün sonra gözlenir. Bu döngüden 1 hafta sonra ise döllenme meydana gelir. İmplantasyon rahmin iç tabakasında tutunmaya başlaması ile olur. Duvara tutunan döl kan damarlarını çatlatır ve kanamaya neden olur.

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Hamileliğin ilk belirtileri arasında kanama yer alır. Hamileliğin ilk belirtileri ise 1 ila 2. haftaları kapsar. Ancak döllenme süresini de hesaba kattığımızda ilk belirtiler gebeliğin 4. veya 6. haftalarında görülmeye başlar.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Kadınlar hamile olduğu zaman kanında Beta HCG seviyesi yükselmeye başlar. Beta HCG seviyesinin yüksek olması kişinin hamile olduğunu gösterir. Cinsel ilişkiden sonra vücudunda değişim gören kadınlar hamile olup olmadığını merak eder ve evde test yapmak ister.

Hamilelik testi reglin gecikmesinin 10. gününde yapılabilir. Bu zaman diliminde hamile iseniz Beta HCG seviyesi yükselmiş olur. Ancak en net sonuç için birkaç gün daha bekleyip reglin gecikmesinin 11. veya 12. gününde yapmanız net sonucu verir.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik Süresi Nasıl Hesaplanır?

Hamilelik toplamda 9 ay 10 gün süren bir süreçtir. Anne adayları bu sürenin nasıl hesaplanacağını tam olarak bilmezler. Ancak hamilelik ay hesabına göre değil hafta hesabına göre hesaplanır. Son görülen reglin, ilk günü hamileliğin başlangıcı olarak görülür. Hamilelik toplamda 3 trimesterden oluşur.

Gebelik süreci;

  • 1-4 haftalık hamilelik (1 aylık, 1.trimester)
  • 5-8 haftalık hamilelik (2 aylık, 1.trimester)
  • 9-13 haftalık hamilelik (3 aylık, 1. trimester)
  • 14-17 haftalık hamilelik (4 aylık, 2.trimester)
  • 18-21 haftalık hamilelik (5 aylık, 2. trimester)
  • 22-26 haftalık hamilelik (6 aylık, 2. trimester)
  • 27-30 haftalık hamilelik (7 aylık, 3.trimester)
  • 31-35 haftalık hamilelik (8 aylık, 3.trimester)
  • 36-40 haftalık hamilelik (9 aylık, 3. trimester)

Hafta olarak yapılan hamilelik süreci bebeğin gelişimini daha kolay takip edilmesini sağlar. Kısacası hamilelik süresi hesaplaması şu şekildedir; son regl kanamasından 3 ay çıkarılır ve 7 gün eklenir. Örneğin; 12 Haziran son adet kanamasının ilk günü, 3 ay geriye gidildiğinde 12 Mart yapar. 12+7=19 Mart doğum tarihidir.

Hamilelikte Haftalara Göre Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamilelik süreci hafta hafta gözlemlenen bir süreçtir. Hamilelik süreci 40 haftayı kapsar ve toplam 3.trimesterdan oluşur. 1. haftadan 13. haftaya kadar olan hamilelik 1. trimester, 14. haftadan 28. haftaya kadar olan hamilelik 2. trimester, 29. haftadan 40 haftaya kadar olan hamilelik 3. trimesteri kapsar. Şimdi haftalara göre anne adayının yaşadığı durumlara bakalım.

  • 1 ila 13. haftalar arasında; Bu haftalar arasında embriyonun gelişim sürecinin olduğu haftalardır. Embriyonun genel olarak insan vücudunda olan tüm organları oluşmaya başlar. ortalama 8. haftada embriyo gelişimini tamamlar.
  • 9. haftadan sonra embriyo artık fetüs haline gelir ve rahim içi sıvısının içinde gelişimine devam eder. Erken hamilelik belirtileri gözlemlendiği haftalardır. Bu haftalarda anne adaylarında duygu değişimleri, mide bulantısı, aşırı iştahsızlık veya aşırı iştah, kabızlık vb. benzeri durumlar meydana gelir.
  • 14 ila 28. haftalar arasında; bu haftalar 3. aylık 2. trimesterin olduğu haftalardır. Bu haftalarda bebeğin gözleri, kaşları ve kirpikleri oluşur ve aynı zamanda temek organlarda gelişimini sürdürür. Bu haftalarda anne adayında kilo alımı başlar. Mide bulantısı azalmıştır. Fetüsün rahim içi hareketleri hissedilir hale gelmiştir. Ödem artışı el ve ayaklarda yaşanabilir.
  • 29 ila 40. haftalar arasında; son 3 aylık trimester dönemidir. Fetüsün tam olarak boyut kazandığı dönemdir. Kemikler oluşmuştur. 33. haftaya geldiğinde fetüs baş aşağı duruma gelir. Bu doğuma yaklaştığını gösteren durumdur. Bu haftalarda anne adaylarında bel ve sırt ağrıları meydana gelir. Sık olarak idrar yapma gözlenir.

Hamilelikte Haftalara Göre Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamilelik Semptomlarının Yarattığı Etkiler Nasıl Azaltılır?

Yüzde yüz hamilelik belirtileri gözlenmeye başlandığında doktora gidilmesi gerekir. Hamilelik zor ir süreçtir ve kadın doğum uzmanı tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi şarttır. Hamilelik vücutta birçok belirtiye yol açan, harmanları etkileyen bir süreç olduğu için ister istemez bazı semptomlar yaşanır.

Hal böyle olunca anne adayları mide bulantıları, baş ağrıları, sırt ve bel ağrıları çekebilir. Peki, bu semptomların yarattığı etkileri nasıl azaltırız? Bunun için hekiminizin danışıklığında beslenmenize, fiziksel aktivitelerinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Hamilelik İle İlgili Hangi Belirtilerde Doktora Görünülmelidir?

Regl gününüzün geçmesi hamileliğin belirtileri arasında yer alır. 10 gün geçen regl döngüsünden sonra hamilelik testi yapabilirsiniz. Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, beklemeden kadın doğum uzmanına görünmeniz gerekir.

Çünkü hamilelik süreci düzenli kontrol isteyen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hekiminiz ne yapmanız gerektiğini size söyleyecektir. Erken gebelik belirtileri yaşadığınızda geç kalmadan doktora görünmeniz gereklidir.

Sonuç

Hamilelik sürecini kısacası zor ve anne adayına farklı belirtiler gözlemlenen bir durumdur. Ancak hamilelik süreci hakkında her bilgiye sorabilir.com adresinden kolayca ulaşmanız mümkün.

Sık Sorulan Sorular

Hamilelik başlı başına zor bir dönemken üstüne akla takılan cevapsız sorular anne adaylarını daha stresli yapar.

Nedir bu sorular;

  • 1 haftalık hamile olduğumu nasıl anlarım?
  • Hamilelik ilk günlerden nasıl anlaşılır?
  • Cinsel ilişkiden kaç gün sonra hamilelik belirtileri ortaya çıkar?
  • Yüzde yüz hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
  • Test yapmadan hamile olduğumu nasıl anlarım?

Bu gibi sorular anne adaylarının merak edip araştırdığı sorulardandır.

1 Haftalık Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Hamileliğin 1 haftasında anne adaylarında karın ağrısı, mide bulantısı, göğüslerde ağrı, kusma gibi belirtiler yaşanır. Ancak bu belirtiler her anne adayında farklı gözlenebilir.

Gebeliğin İlk Günleri Nasıl Anlaşılır?

Gebelik sürecinin oluşumu belirtiler ile görülen bir durumdur. Gebelik kadın yumurtası ile erkek sperminin döllenmesi ile oluşan doğal bir oluşumdur. 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bir süreçtir. Hamilelik süreci boyunca anne adayında birçok semptom oluşur. Gebeliğin ilk günleri nasıl anlaşılır?

Gebeliğin ilk günlerinde anne adayları mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, aşırı iştah ve iştahsızlık, göğüslerde hassasiyet ve ağrı yaşayabilir. Adetin gecikmesi ilk belirtiler arasında yer alır. Ancak her bu gibi belirtiyi yaşayan hamiledir diye bir kanı yoktur. Bunun için en doğru bilgiyi doktora giderek öğrenebilirsiniz. Kan seviyesindeki Beta HCG seviyesinin yükselmesiyle birlikte hamile olduğunuz netleşir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir