Askerdeki Görevler Ve Görev Tanımları

Askerlik yapacak kişiler askerdeki görevler ve görev tanımları hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu bilgiler sayesinde usta birliklerine geçiş yaptıklarında kalan askerlik süreleri boyunca yapacakları görevleri belirlemelerine yardımcı olur.

 

Askerdeki Görevler

Ayrıca askerlerin görev türlerini öğrenmeleri birliklere ulaştıklarında komutanlarına kendilerini tanıtmalarından olsa alacakları görevleri bilmelerini de sağlar. Çünkü komutanlar tarafından yeterlilik ve göreve uygunluk dikkate alınarak yerleştirme yapılır.

Askerde Hangi Görevler Yapılır?

Askeriyede işleyişin kusursuz olabilmesi için görev dağılımı esas alınır. Böylelikle gerek askeriyedeki vatani görevler gerekse temizlik ve asayiş görevler sayesinde sorunsuz gerçekleşir. Bunun için askerler tarafından yerine getirilen görevler belirlenmiştir.

Askere giden kişilerin yapabilecekleri görevleri şunlar oluşturur;

  • Bulaşıkçılık
  • Yazıcılık
  • Revircilik
  • Postacılık
  • Berberlik
  • Terzilik
  • Kantincilik
  • Şoförlük
  • Koğuşculuk
  • Santralcilik
  • Depoculuk
  • Yemekhanecilik
  • Meydancılık

Görev süreleri ise genellikle askerlik süresi boyunca olsa da bazı durumlarda görev değişikliğinin yaşanması mümkündür.

Askerde Bulaşıkçı Olmak

Askerlik süresince yapılabilecek görevler içinde bulaşıkçılık vardır. Bulaşıkçı olan kişiler askeriye yemekhanelerindeki bulaşıkları yıkamaktan sorumlu olurlar.

Askeri personel ve askerler tarafından yenilen 3 öğünlük yemeğin ardından ortaya çıkan bulaşıklar doğru şekilde görevli asker tarafından yıkanır. Bu görevi yapması için birliğe gelen askerlerde bulaşıkçılık deneyimi aranabileceği gibi deneyime bakılmaksızın da görevlendirme yapılması mümkündür.

Askerde Yazıcı Olmak

Yazıcılık askerler arasında en rahat kabul edilen görev türüdür. Yazıcılar askeriyedeki evrak işleri ile ilgilenen kişilerdir. Bu nedenle genellikle masa başında bulunurlar. Bu kişiler eğitimlerden de genellikle uzak dururlar.

Yazıcı olarak görev alan kişiler askeriyede şu evrak işlerini yerine getirirler; nöbet çizelgesi hazırlama, izinler için evrak düzenleme, çarşı izinlerini hazırlama, yeni askerlerin kaydını yapma ve terhis belgelerini hazırlamadır. Bunun dışında komutanlar tarafından verilen evrak işlerini yerine getirirler. Bu görevi yapabilmeleri için yazıcılar bilgisayar bilgisi olan ve Office programlarını kullanmaya bilen kişiler arasından seçilir.

Askerde Revirci Olmak

Askeriyede revir askerlerin sağlık sorunlarının giderildiği yerdir. Revirciler ise revirde çalışan ve askerlerin sağlık konusunda ihtiyaç duydukları hizmeti almalarını sağlayan kişilerdir. Askerlerin revire getirilmesinden götürülmesine, ilk yardım işlemlerinden askerlerin kullanacakları ilaçların tedarik edilmesine kadar çok fazla göreve sahiptirler.

 

Askerde Revirci Olmak

Bunun dışında revirci olarak seçilen kişiler askerlerin rahatsızlıklarına bağlı olarak sivil hastaneye sevk edilmesinde yardımcı olurlar. Revirciler sağlık konuları üzerine çalışacakları için eğitim kurumlarının sağlık bölümlerinde eğitim almış ya da çalışmış olmaları gerekir.

Askerde Postacı Olmak

Askerler tarafından yerine getirilen görevler içinde postacılık bulunur. Postacılık komutan yardımcılığı olarak ifade edilebilecek görev tanımıdır. Komutanların en yakınında bulunan bu kişiler komutanlar tarafından kendilerine verilen emirleri yerine getirirler. Ayrıca gerekli durumlarda komutanların odalarının tertip ve düzeninden sorumludurlar.

Komutan postası olarak da anılan postacılar komutanla birlikte gezerler. Bu nedenle içtima zamanlarında komutanların yanında bulundukları için içtimaya katılmaları yönünde zorunluluk bulunmaz. Postalar rütbeli askerlerin yakınında bulundukları için disiplin becerisi yüksek kişiler içinden seçilirler.

Askerde Berber Olmak

Askeriyede bulunan er ya da komutanların saç veya sakal tıraşı yaptırmaları gerekir. Bu görev berber olarak seçilen asker tarafından yerine getirilir. Görevin yerine getirilmesi için berberliğe dair gerekli bilgiye sahip olmak gerekir.

Bu nedenle bu görev için sivil hayatında berberlik yapan ya da yapmış olan kişiler seçilir. Böylelikle gerekli durumlarda askerlerin tıraş edilmesini sağlarlar. Özellikle acemi birliklerine gerçekleşen dağıtımlar sonrasında askerleri sırayla tıraş ederler.

Askerde Terzi Olmak

Askeriyelerde üniforma ve diğer eşyalar için dikiş ihtiyacı duyulur. Bu ihtiyacı karşılayan kişiler ise terzilik görevinde bulunan askerlerdir.

Yırtık veya sökük eşyaların dikişi ya da yeni eşyaların hazırlanması gibi görevleri yerine getirirler. Terzilik dikkat ve beceri isteyen bir iş olduğu için sivil hayatında terzi olarak çalışan kişiler arasından seçilirler.

Askerde Kantinci Olmak

Askeriyede bulunan askerlerin yeme ve içme ihtiyaçlarını karşılamaları için hazırlanmış kantinler vardır. Kantinlerde çaydan bisküviye bir kantinde bulunması gereken pek çok ürün satışa sunulur.

Askerde Kantinci Olmak

Bu ürünlerin satışını gerçekleştirmesi için asker görevlendirilir. Bu asker kantinci ismini alır. Askerliği boyunca da kantinin açılması kapatılması, ürünlerin takibi ve satışı gibi görevlerini yerine getirir. Bu görevin yapılabilmesi için deneyimli ya da deneyimsiz askerlerin seçilmesi mümkündür.

Askerde Şoför Olmak

Askerdeki görevler içerisinde şoförlük bulunur. Şoförlere komutanların araçlarını sürmeleri için ihtiyaç duyulur. Bu nedenle şoförlük yapacak kişinin ehliyetinin bulunması gerekir. Ayrıca bu kişiler komutanlar ve diğer üst görevlilerle muhatap oldukları için disiplinli kişiler arasından seçilirler.

Komutanların araçlarını kullanmanın dışında askeriyede bulunan diğer araçların kullanılması için de şoförler bulundurulurlar. Bu şoförlerin ise ilgili aracı kullanmak için gerekli ehliyetlerinin bulunması gerekir.

Askerde Koğuşcu Olmak

Askerler askerlik süreleri boyunca koğuş adı verilen bölümlerde konaklarlar. Bu koğuşların düzeni ve işleyişinden ise koğuşcu isimli kişiler sorumlu olurlar. Ayrıca koğuşcular askerler arasındaki koğuş sorunlarının çözülmesinden sorumludurlar.

Koğuş nöbetçisinin belirlenmesi, koğuş temizliğinin organize edilmesi, koğuşun havalandırılması ve askerlerin sabahları kaldırılması gibi görevleri vardır. Ayrıca koğuşta yaşanan sorunların çözümünü üretmekle görevlidir. Çözülemeyecek sorunları ise komutanlara ileterek idari işlemlerin yapılmasını sağlar.

Askerde Santralci Olmak

Santralciler askeriyede iletişimi sağlayan kişilerdir. Santral bölümlerinde görevlendirilerek telsiz veya telefonla iletişimin kurulmasını sağlarlar.

Askeri birlikler, komutanlar ve diğer bölümlerin birbiriyle sorunsuz iletişimin kurulup işleyişin devamlılığını sağlarlar. Bu görevi yerine getirmeleri içinse komutanlar tarafından diksiyonu düzgün olan ve kendini ifade edebilecek kişiler tercih edilir.

Askerde Yemekhaneci Olmak

Askerler yemeklerine yemekhane isimli bölümde yerler. Yemekhane adı verilen bu yerlerde yemeklerin yapılması, dağıtılması ve yemek düzenin belirlenmesi gibi görevler vardır. Bu görevler yemekhaneci ismi verilen kişiler tarafından yerine getirilir.

Askerde Yemekhaneci Olmak

Yemekhaneci ismini alan kişiler yemeklerin dağıtımı esnasında eşitliğin sağlanması için çalışırlar. Her askerin yemeğini aynı oranda ve eksiksiz almasını sağlarlar. Bunun dışında yemekhane nöbetçisinin görevi başında olup olmadığını kontrol ederler. Yemekhanede yaşanan sorunların ilgili yere iletilmesini sağlarlar.

Askerde Meydancı Olmak

Askeriyelerde meydancı olarak görevlendirilen kişiler temizlik ve düzenden sorumludurlar. Meydancılar askerlerin bulunduğu karargah binalarının temizliğinden sorumludurlar. Cam, kapı, yer ve diğer bölümlerin en iyi şekilde temizlenmesini sağlarlar.

Ayrıca gerekli durumlarda bahçe temizliği yaparlar. Buna ek olarak karargahta işleyişin devamı için ihtiyaç duyulan hizmetleri yerine getirmekle görevlidirler. Meydancılar temizliğe önem veren ve kılık kıyafeti düzgün kişiler tarafından seçilirler.

Askerde Depocu Olmak

Depocular askeriyede bulunan depolardan sorumlu kişilerdir. Askeriyelerde çok sayıda deponun bulunmasına bağlı olarak birden fazla kişi depocu olarak seçilirler. Bu kişiler kendilerine deponun sorumluluğunu taşırlar.

Depoda bulunan malzemelerin korunması, düzenlenmesi ve malzemelerin ilgili kişilere teslim edilmesi gibi görevleri yerine getirirler. Ayrıca deponun belirli zamanlarda temizliğinin yapılmasını sağlarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir