e-SİM Nedir? Nasıl Kullanılır?

E-sim, bir diğer ismiyle elektronik sim, telefona yerleştirilen bir sim kartı türü olarak biliniyor. Alışkın olunan fiziksel sim karta göre pek çok faydayı beraberinde getiren kart, kullanıcıların beğenisini kazanıyor. E- sim diğer sime nazaran daha güvenli olduğu için sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca ülkemizde kullanıldığı için daha pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Fakat, e sim kullanılmasının maliyeti, her telefonunu desteklememesi gibi dezavantajları da bulunuyor.

E-simin güvenli oluşu, nasıl kullanıldığı ve uygulandığı da dahil olmak üzere birçok hususa bağlı oluyor. O sebeple, güvenlik konusunun net bir cevabı bulunmuyor. Genel anlamda bakıldığında e-simler diğer sim kartlarına nazaran daha güvenli kullanım sunuyor. En başta bu kartlar fiziksel olarak çalışmıyor ya da kurcalanma ihtimali bulunmuyor. Bunun dışında, kaybolmaları ya da çalınmaları gibi can sıkıcı durumlarda e simler uzaktan devre dışı bırakılabiliyor.

Söz konusu durum ise, güvenliklerini daha fazla arttırıyor. E-sim, kullanılan cihazları internete bağlamanın da en avantajlı yolu oluyor. Bir e- sim sayesinde fiziksel bir kart kullanmak durumunda kalınmıyor. Bu sayede internete bağlanmak için de fiziksel sim kartına ihtiyaç duyulmuyor. Her cihaz için ayrı bir sim kartı ihtiyacı da ortadan kalktığı için akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarda tek bir e-sim kullanılabiliyor. E-sim hakkında bilinmesi gereken diğer detaylar ise yazının devamında yer alıyor.

E- sim Ne Demek?

E-sim elektronik bir sim kartı olarak biliniyor. Başında yer alan “e” kelimesi ise, İngilizce de embedded (gömülü) sözcüğünün kısaltması. Telefona takılan minik plastik kartların yanı sıra, e- sim elle dokunulabilecek somut bir kart değil. Akıllı cihazlara iliştirilebilecek mini bir çipten meydana geliyor. E-simlerle beraber yeni bir telefon numarası kullanmak üzere plastik sim kartını değiştirmeniz gerekmiyor.

E- sim tek bir telefonda iki tane hat kullanımı yapmaya da yardımcı oluyor. E-sim, kullanılan cihazları internete bağlamanın da en avantajlı yolu oluyor.

Bir E-sim sayesinde fiziksel bir kart kullanmak durumunda kalınmıyor. Bu sayede internete bağlanmak için de fiziksel sim kartına ihtiyaç duyulmuyor. Her cihaz için ayrı bir sim kartı ihtiyacı da ortadan kalktığı için akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarda tek bir e-sim kullanılabiliyor.

E- Sim Nasıl Kullanılır?

 


E-sim sahibi olmak isteyen kullanıcıların araştırmalarından biri de “e- sim nasıl kullanılır?” oluyor. E- sim kartı kullanmak için öncelikle onu destekleyen bir cihaza sahip olmak gerekiyor.

Ayrıca e- sim sunan bir operatörden alınan bir kablosuz tarifeye de ihtiyaç duyuluyor. Bir e- sim kurmak üzere bir QR kodunu taramak ya da bilgileri manuel biçimde girmek şart oluyor. Bu şekilde etkinleştirilen e- sim kullanılmaya başlanabilir.

E-sim Kartın Avantajları Nelerdir?

E-sim esneklik, güvenlik ve kullanım kolaylığı bakımından kullanıcıya birçok avantaj sağlıyor. Geleneksel sim kartlarının yanı sıra, bu kartlar kullanıcıların pratik bir kullanım elde etmesine olanak tanıyor.

E- simlerin en büyük avantajı, kullanıcıların sim kartını fiziksel olarak değiştirmelerine gerek olmaksızın, servis sağlayıcılar arasında kolay bir şekilde geçiş yapmalarına izin veriyor. Bu durum, özellikle sıklıkla birden çok sim kart ile uğraşmak durumunda kalan uluslararası yolcuların büyük bir kolaylık sağlamasına olanak tanıyor.

Takma, çıkarma veya değiştirme gibi durumlar ortadan kalktığı için kişi zamandan da tasarruf edebiliyor. E-simlerin en önemli avantajı ise güvenlik sağlaması oluyor. Cihazın kaybolması ya da çalınması durumunda uzaktan devre dışı bırakmak mümkün oluyor.

Bu durum da e- sim kartlarını geleneksel sim kartlarından daha güvenli kılıyor. E-sim, kullanılan cihazları internete bağlamanın da en avantajlı yolu oluyor. Bir e- sim sayesinde fiziksel bir kart kullanmak durumunda kalınmıyor. Bu sayede internete bağlanmak için de fiziksel sim kartına ihtiyaç duyulmuyor. Her cihaz için ayrı bir sim kartı ihtiyacı da ortadan kalktığı için akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarda tek bir e-sim kullanılabiliyor.

E-sim kartlarının avantajları bunlarla da sınırlı kalmıyor. E- sim kartları geleneksel kartlara nazaran daha küçük oluyor. Genelde cihaz içerisine yerleştirilen bu kartları gidip herhangi bir yerden almak durumunda kalınmıyor. Ayrıca e- sim kartı kullanmak için öncelikle onu destekleyen bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Ayrıca e- sim sunan bir operatörden alınan bir kablosuz tarifeye de ihtiyaç duyuluyor. Bir e- sim kurmak üzere bir QR kodunu taramak ya da bilgileri manuel biçimde girmek şart oluyor.

E-sim Destekleyen Telefonlar Nelerdir?


“E-sim kartını destekleyen telefonlar nelerdir?” sorusuna kullanıcılar tarafından sıklıkla yanıt aranıyor. Sim kartı satın alma, sürekli değiştirme ve takma/çıkarma işlemini yapmaktan usanan insanlar için e- sim üstün bir kullanışlılık sağlıyor.

Bu sebeple de kullanıcılar e sim kartını destekleyen cihazlardan satın almayı yeğliyor. Google Pixel 3a, Samsung Galaxy S20 ve iPhone 11 gibi cihazlar başta olmak üzere çeşitli akıllı telefonlar e- sim kullanımını destekliyor. Kimi telefonlarda fiziksel bir sim yuvası ile e- sim yuvası bulunurken, bazılarında 2 fiziksel sim yuvası yer alıyor. O nedenle satın alınacak telefonun ya da halihazırdaki telefonun e- simi destekleyip desteklemediği hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

E-Sim’den Normal Sim’e Geçiş Nasıl Yapılır?

E- sim güvenli, esnek ve pratik kullanım sağlamasından ötürü kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. E- sim sayesinde veriler daha güvenli olmakla beraber çift sim kartı kullanma olanağı da ortadan kalkıyor. Birden çok e- sim profilini yüklemek, yurt dışı seyahatlerinde sim kartını takıp çıkarmak gibi hususlar mazide kalıyor.

E- sim telefonda sürekli aktif halde kaldığından değiştirmek durumunda kalınmıyor. E- sim kullanımı için cihazın desteklemesi gerekiyor. Bir önceki başlıkta hangi cihazların e-simi desteklediğine dair bilgiler yer alıyor. Bunun haricinde normal simi e- sim ile değiştirmek isteyenlerin operatörü ile iletişime geçmesi tavsiye ediliyor.

Bu ve benzeri içerikler için sorabilir.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir