Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Hastaların öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına sevk edilmesini sağlayan ambulans araçlarını kullanan kişilere ambulans şoförü denilir. Ambulans şoförleri bu görevi yerine getirebilmek adına bu iş ile alakalı olarak özel bir eğitim görür.

Hastanın ilgili olan sağlık kuruluşlarına yetiştirilmesi için her türlü taşıma operasyonunu gerçekleştiren ambulans şoförü, genelde stres anında araç kullanabilme durumu ile ilgili yüksek bir donanıma sahip bireylerden oluşmalıdır.

Özellikle ambulans şoförü nasıl olunur merak edenler için, bu kişiler araç sürme hususunda yetenekli olmalı ve hedef sağlık kuruluşuna en kısa sürede hastayı ulaştırmalıdır.

Hem stres hem de trafik ile baş etme yöntemlerinin yanı sıra ileri sürüş teknikleri konusunda da eğitimli olmak zorundadır.

Ambulans Şoförü Yaş Sınırı Nedir?

Sağlık alanında ambulans şoförü nasıl olunur merak edilirken başka bir merak edilen konu da, ambulans şoförü olmak için yaş sınırının kaç olduğudur. Ambulanslarda araç kullanmak için en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekirken, en fazla da 36 yaş sınırı kriterine uymak zorundadır.

Özellikle de bir devlet hastanesinde ambulans şoförü olmak isteyenlerin 36 yaşından büyük olmaması gerekmektedir. Ancak özel hastanelerde yaş sınırı kurallarında bazı farklılıklar gösterilebilir.

Ambulans Şoförü Belgesi Nasıl Alınır?

Özel kurum ve devlete ait hastanelerde ambulans şoförü nasıl olunur diye araştırmalar yapanlar için gerekli olan bilgiler şöyledir;

  • Özel kurumlar tarafından verilecek olan B sınıfı bir ehliyet ve ilk yardım sertifikasının alınması durumlarında ambulans şoförü olabilmek yeterlidir.

Ambulans Şoförü Olma Şartları

En az B sınıfı bir araç ehliyetine sahip olmak ve ambulans şoförü olabilmek adına gerekli olan tüm eğitimleri alma ve sertifikaları elde etme sonuçlarından sonra ambulans şoförü şartları sağlanabilir. Ancak adayların şahsi olarak diğer tüm belgeleri almış olmalarına rağmen kişisel olarakta bazı kriterleri karşılamaları gerekir.

İşte bu kriterler şöyledir;

  • Kan görme sıkıntısı bulunmamak
  • Hızlı kararlar verebilmek
  • Hızlı hareket etmek
  • Zaman sorunu yaşamamak
  • Soğukkanlı olmak
  • Kaza ve acil durumlarda sakinliğini korumak
  • Ambulansı dikkatli kullanmak
  • Gereken durumlar olduğunda hastaya müdahale edecek bilgi ve teknik beceriye sahip olmak

Durumlar ambulans şoförü nasıl olunur sorusuna kişisel özelliklerin şahıslarda bulunması gereken kriterler olarak gösterilebileceği gibi diğer tüm özelliklerinde göz önünde bulundurulmasından sonra karar verilir.

Ambulans Şoförü Olma Şartları

Ambulans Şoförü Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bir ambulans şoförü nasıl olunur bunun bilinmesi önemlidir çünkü, şoförün hastayı sağlık kuruluşuna taşırken sarsılmaması adına dikkatli olması önemlidir. Bu nedenle ambulans şoförü alımı şartları için gerekli olabilecek bazı şartlar yer alır.

Dikkat seviyesini en üst düzeyde tutmakla yükümlü olan ambulans şoförünün yerine getirmesi gereken başlıca sorumluluklar şunlardır;

  • Alınan çağrı ve ihbar doğrultusunda ambulansı daima göreve hazır bir halde bulundurmak
  • Bir sonraki hasta taşıma görevi için daima hazır bulunmak
  • Şehir planları kullanılarak çağrılan adrese zamanında ulaşabilmek
  • Gereken zaman dilimi içerisinde sirenleri ya da işaret lambalarını kullanmak
  • Alınan çağrılar doğrultusunda ambulans ekibinin tümü ile birlikte olay yerine intikal etmek
  • Aracın rutin bakımını yaptırmak yahut yaptırılmasını sağlamak
  • Ambulans ile birlikte gerekli ekipmanların tüm temizliğini yapmak
  • Merkezde bulunması gereken ancak tükenen malzemelerin kontrollerini sağlamak

Gibi şartlar bir ambulans şoföründe bulunması gereken sorumluluklar arasındadır.

Ambulans Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Özellikle ambulans şoförü nasıl olunur diye merakla araştırma yapanlar için hangi eğitimi almak gerekir bunun bilinmesi önemlidir. Lisenin bitirilmesi ve 18 yaşının doldurulmuş olmasından ziyade gerekli belgelerin alınmasının yanında bir iş olarak ambulans şoförlüğü yapabilmek ve kolayca iş bulabilmek adına üniversitelerin ”Acil Tıp Teknisyenliği” bölümlerinde eğitim görülmesi artı bir avantaj olarak görülür. Eğitimini tamamlayan tüm bireyler gerekli evrakları tamamladığı taktirde her türlü hastanede ambulans şoförü görevini yapabilir.

Ambulans Şoförlüğü İşe Alım Nasıl Gerçekleşir?

Bir ambulans şoförü nasıl olunur merakından sonra gerekli adımları tamamlayanlar için gereken bir diğer adım işe alım adımıdır. Ambulans şoförleri alımları yılda birkaç kez gerçekleşir. Bu ayları takip ederek kişiler uygun kriterlere sahipse başvuru yapabilirken, yine işe alım adımlarında özel kurum ve devlet hastaneleri olmak üzere iki seçenek arasında bir seçim yapılması gerekir.

Özel sektörde ambulans şoförü olmak için KPSS şartı aranmazken, devlet hastaneleri için çoğu zaman KPSS şartı aranmaktadır. Devlet hastanelerinde ambulans şoförlüğü yapmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olan ambulans şoförü alımlarını takip etmesinde fayda vardır.

Ambulans Şoförlüğü İşe Alım Nasıl Gerçekleşir?

Ambulans Şoförü Sertifikası Almak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Özellikle ambulans şoförü alımı şartları ambulans şoförü sertifikası nereden alınır sorusuna verilecek cevap hiç şüphesiz Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Yine ambulans şoförü nasıl olunur bilgilerinden sonra en çok araştırılan diğer bir hususta sertifika almaktır.

112 ambulans şoförü sertifikası almak için ilk yardım eğitimleri, teorik ve pratik tüm eğitimler dışında kişiler bir sınav sisteminden geçirilerek elenir. Bu eğitimler ve sertifika programları Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ortak çalışması sonucunda belirlenir.

Ambulans Şoförü Maaşları 2024

Ambulans şoförü olmak isteyenlerin maaş hakkında bilgilenmesi açısından Türkiye’de 2024 yılı itibari ile ambulans şoförlerinin maaşları işverene, deneyime ve konuma göre değişiklik gösterebilir.

Öncelikle ambulans şoförü nasıl olunur özelliklerinin bilinmesinden sonra maaşları göz önüne alması gereken kişiler esnek saatler konusunda da tolerans göstermelidir. Tüm bunların yanı sıra 2024 yılında ambulans şoförlerinin maaşları yaklaşık olarak 13.500 TL ile 18.500 TL arasında değişiklik gösterir.

Sonuç

Ambulans şoförü olabilmek adına merak edilen tüm soruların cevapları sorabilir.com üzerinden daha detaylı bir şekilde öğrenilebilir. Ambulans şoförlüğü hakkında daha detaylı bilgilenmek için internet sitesi sorabilir.com sizleri bekliyor.

Daha fazla bilgiye ulaşmak için ziyaret edin! https://www.sorabilir.com/bilgi/

Sık Sorulan Sorular

112 Ambulans Şoförü Olmak İçin Ne Gerekli?

112 ambulans şoförü olabilmek adına gerekli olan kriterler arasında kişilerin18 yaşı doldurmuş olmak ve 36 yaşını geçmemiş olması şartı aranırken, aynı zamanda ilk yardım eğitimleri hususunda sertifika programlarının başarı ile bitirilmesi ve B sınıfı araç ehliyetinin olması zorunludur.

Ambulans Şoförü KPSS Şartı Var Mı?

Ambulans şoförü olabilmek için KPSS şartı bulunur. KPSS sınavından en az 60 puan almak ambulans şoförü olabilmek için yeterli bir adımdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı