Kreatinin Nedir?

Her insanın vücudunda bulunan bir değerdir. Kreatinin nedir sorusuna biraz daha ayrıntılı yanıt verilmesi gerekir. Vücutta doğal bir şekilde üretilir. Besinlerde ise çok az miktarda olan bir amino asittir. Vücutta kreatinin karaciğerde üretilir. Kaslarda yer alır ve enerji için kullanılır.

Diğer bir tanımla; kandaki normal kas fonksiyonunun yan ürünü olup atık bir üründür. Bu ürün böbreklerden süzülür ve idrarla vücuttan dışarı atılır. Kasın fazlalığı yani yoğunluğu kreatin değerinde etkilidir. Bununla beraber vücut yapısı, hareket seviyesi ve ilaçlarda kreatinin değeri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kreatinin nedir konusunda tüm detaylar makalede yer verilmiştir.

Kreatinin Faydaları Nelerdir?

Kreatinin nedir sorusunun yanı sıra kreatinin fayları da merak konusudur. Kreatinin birçok fayda sağlar.

  • Vücutta kas kütlesinin artmasını sağlar
  • Kas gelişimine engel olan miyostatin seviyesini düşürür
  • Yorgunluğu alır
  • Kas hücrelerindeki suyu yükseltir
  • Kasların onarılmasını destekler
  • Egzersizler, spor aktiviteleri ve ağır kaldırmada başlıca enerji kaynağı atp’dir. Kreatinin, atp depolarını hızla yeniler

Tüm bu bilgiler ışığında kreatinin son derece faydalı olduğu açıktır.

Kreatin Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?

kreatinin nedir konusunda değerlere bakılmalıdır. kreatinin normal değeri erkeklerde 0,6-1,3 mg/dL kreatinin bulunur. Kadınlarda ise 0,5-1,1 mg/dL olmalıdır.

Kreatinin Yüksekliği

Kreatinin nedir konusu kapsamında kreatinin yüksekliği konusuna değinilmelidir. Kreatinin değeri yaşa, cinsiyete ve vücut ölçülerine göre değişir. Dolayısıyla burada kreatin testinin sonucu bu faktörlere göre değerlendirilir.

Kreatin neden yükselir sorusunun yanıtı önemlidir. Değer kadın ve erkeklerde farklılık gösterir. Böbrek fonksiyonlarının normal olmadığı ya da böbrek sorunları yaşayanlarda böbrekler sağlıklı çalışmaz. Dolayısıyla böbrekler atıkları filtreleyemezler.

Bu durum kanda kreatinin değerinin yükselmesine sebebiyet verir. Kan tahlililerinde kreatinin değerleri yüksekse burada ileri böbrek sorunlarının varlığı söz konusudur. Bazen kusma, iştah kaybı, halsizlik ve grip gibi şikayetler görülür.

Böbrekler sağlıklı çalışmadığı için suyu vücuttan atamazlar. Bu da vücutta su birikmesine yol açar. Bunun sonucunda bacaklarda şişmeler ve nefes darlığı gibi problemlere neden olur.

Kreatinin bol su tüketimiyle düşebilir. Ancak kreatin değerinin düşmesi böbrek fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalıştığını göstermez. Uzman hekimin reçete ettiği ilaçlarla kreatin seviyesi düşürülür.

Kreatinin yüksekliği vücudun yüksek protein aldığını, vücudun susuz kaldığını ya da kreatini takviyesi alındığını gösterir. Bu da böbrekleri zorlar. Bununla beraber kreatinin değerinin yüksek olması başka bir hastalığın işareti de olabilir.

Kreatinin Yüksekliği

Böbrek enfeksiyonu, kalp hastalıkları, ilaç toksititesi, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, idrar yolu tıkanması ya da glomerülonefrit rahatsızlığı olabilir. Böbrek enfeksiyonu; bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Bu durum kreatinin değerini yükseltir.

Bakteri ve virüsler böbrek yollarına henüz ulaşmadan enfeksiyona sebep olur. Böbreklerdeki enfeksiyon, mide bulantısı, ateş, sırt ve kasıklarda ağrı, kanlı ve koyu idrar, titreme ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Diyabet, böbreklerde önemli sorunlara yol açar. Sık susama, iştah artışı, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtileri vardır. Yüksek tansiyon, böbrek çevresindeki damarlara zarar verir. Sinsi bir rahatsızlıktır. Böbrek fonksiyonlarını etkiler. İdrar yolları tıkanması, böbrek taşı başta olmak üzere tümör ve prostat gibi sebeplerle idrar yolları tıkanır. İdrar böbreklerde birikebilir.

Böbrek yetmezliği, akut yada kronik olabilir. Zayıf ve yorgunluk hissi, az idrara çıkma, bilinç bulanıklığı, kas krampları, baş ağrısı, göğüs ağrısı, uyku sorunları, gibi belirtiler söz konusudur. Böbrek yetmezliği tanısı için kreatinin değerlerine bakılır.

Kreatinin yükselmesi son derece önemlidir. Mutlaka uzman hekim kontrolü gerektirir. Hastanın kontrolleri yapılarak belli periyodlarla kontroller gerçekleştirilir. Kreatinin yüksekliği böbrek hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Eğer böbrek hastalıkları kaynaklıysa nefroloji ya da iş hastalıkları bölümlerine başvurulur.

Böbrek rahatsızlıkları tedavi edilerek kreatinin yüksekliği kontrol altına alınır.  Eğer kreatinin yüksekliği başka bir hastalık sebebiyle meydana gelmişse o hastalık tespit edilir. Söz konusu hastalık için tedavi uygulanır. Tabi bütün bunları tanı ve teşhisi için kan ve idrar tahlili dışında görüntülemeler de istenebilir.

Kreatinin Düşüklüğü

Normal kreatinin değeri vücutta mevcut olan kas kütlesine bağlıdır. Yani vücuttaki kas kütlesiyle doğru orantılıdır denmesi yanlış olmaz. Kreatinin düşüklüğü yine kan ve idrar testleriyle ortaya konur. Kreatinin değeri çeşitli nedenlerle düşer. Aşırı kilo kaybı, düşük kas kütlesi, aşırı su kaybı, karaciğer hastalıkları, hamilelik bu durumun nedenlerindendir. Nedenler bunlarla sınırlı değil.

Kreatin düşüklüğünün altında bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Hormonal dengesizlikler, beslenme yetersizliği, metabolik bozukluklar ya da kas hastalıkları söz konusu olabilir. Kreatinin düşüklüğünün altında yatan sebep testlerle ortaya konur. Neden teşhis edildikten sonra uzman hekim gerekli tedaviye başlar. Neden ortadan kalktığında kreatin düşüklüğü de ortadan kalkar.

Kreatin seviyesinin yükselmesi için egzersiz yapılmalıdır. Bununla beraber daha hareketli bir yaşam önerilir. Yani gün içinde daha fazla hareket edilmesi gerekir. Protein zengini besinler tüketilmelidir.

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi kreatinin yüksekliğini ya da düşüklüğünü ölçer. Yani bu test sayesinde kreatinin yüksek ya da düşük olduğu öğrenilir. Bu test kan ya da idrar tahlili olarak yapılır. Bu testlerle böbrek fonksiyonları değerlendirilir.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

Bu test laboratuvarda gerçekleştirilir. Avrupa değerlerine göre kandaki kreatinin normal seviyesi 74,3 olarak belirtilmiştir. Kreatinin testi iki farklı şekilde yapılır. Serum kreatinin kan tahlilinden kreatin klirensi kan ve idrar tahlilinden bakılır.

Sonuç

Kreatinin değerleri kaslarla ilgili olmakla birlikte böbreklerin durumu hakkında da bilgi verir. Dolayısıyla kreatinin nedir sorusu gibi konuya ilişkin pek çok sorunun yanıtı bilinmelidir. Bu noktada sorabiilr.com sitesi yol göstericidir. Sitede her konuda olduğu gibi bu konuda da detaylı bilgiler mevcut.

Sık Sorulan Sorular

Kreatin Kaç Olursa Tehlikeli Olur?

Kadınlarda 1,1 mg/dl, erkeklerde 1. Mg/dl üzerinde olması halinde tehlikelidir. Kanda kreatinin yüksekliği mutlaka önemsenmelidir. Dolayısıyla bu değerlerin üzerinde sonuçlar elde edildiğinde hastanın uzman herkim tarafından takibi oldukça önemlidir. Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli sorusunun yanıtı bilinmeli ve bu değerler dikkate alınmalıdır.

Kreatinin Değeri Neyi Gösterir?

Kreatinin değeri kaslarla ilgilidir. Diğer bir deyişle kas yoğunluğu fazla olan kişilerin kreatinin değerleri de o denli fazladır. Bunun yanı sıra kreatinin değerleri böbrek fonksiyonlarının genel durumlarını, fonksiyonlarını ve varsa hasar durumlarını da ortaya koyar. Bu nedenle kreatinin nedir sorusunun yanıtı kadar kreatinin normal değerleri hakkında bilgi edinilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir