Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Belediye başkanı tarafından nikah kıymak için görevlendirilen kişilere nikah memuru denir. Diğer adı ise evlendirme memuru olarak bilinmektedir. Evlenmek için başvuru yapan kişilerin nikahını kıyma görevini belediye başkanından alan ve başkana temsilen bu görevi yerine getiren nikah memurları, belirli şartlar çerçevesinde bu göreve getirilmektedir.

Erkek Nikah Memuru Şartları Nelerdir?

Nikah memuru olabilmek için devlet tarafından açılmış bir üniversite bölümü bulunmamaktadır. Nikah memuru nasıl olunur diye merak eden kişiler için gerekli şartlar sağlandığı zaman belediye bünyesinde kadrolu çalışmakta olan personeller tarafından seçilmekte cevabını verebiliriz.

Nikah memuru olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • On sekiz yaşını doldurmuş olmak
  • En az bir tane meslek yüksek okulundan mezun olmak
  • Devlet memuru olmasına engel olacak sabıka ve sicil kaydının bulunmaması
  • Kamu Personeli Seçme sınavından aldığı puanın belediye personeli olarak atanmasına yetiyor olması
  • Nikah kıyabilmek adına çalıştığı belediyenin, belediye başkanından görev yetkisi almış olmak

Bu sayılan şartları yerine getirebilen her belediye personeli nikah memurluğu görevi için açılmış olan kadrolara başvuru yapabilir. Başvuru sonrası sözlü mülakata alınan bu kişiler, yapılacak olan aile ve arşiv taramasından da sorunsuz olarak geçmelidir.

Bütün şartları sorunsuz yerine getiren adaylar en sonunda nikah ile ilgili kurslara ve seminerlere katılmalıdır. Seminer ve kursları başarı ile bitiren kişiler nikah memuru görevini yapmaya başlayabilirler.

Kadın Nikah Memuru Şartları Nelerdir?

Nikah memuru nasıl olunur sorusunda kadın ve erkek adaylarda farklı şartlar aranmamaktadır. Yukarıdaki bölümde belirttiğimiz tüm şartları yerine getiren, kurs ve seminerlerden gerekli başarı puanını alan tüm kadın adaylar içinde geçerli olmaktadır.

Nikah Memuru Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Nikah memuru olmak için yaş konusunda herhangi bir üst bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şartıyla on sekiz yaşını doldurmuş olmak bu görev için yeterli olmaktadır.

Nikah Memuru Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Nikah Memuru Olmak İçin Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekir?

Nikah memuru hangi bölümden olunur sorusunda belirli bir bölüm şartı yoktur. Herhangi bir iki yıllık ön lisans okuyan, eğitimini tamamlayan herkes bu görev için başvuru yapabilmektedir.

Okuldan mezun olduktan sonra girmiş olduğu Kamu Personeli Seçme sınavından yeterli puanı alarak belediye personeli olan ve belediye bünyesinde çalışan herkes gerekli şartları yerine getirdiği taktirde herkes nikah memuru olabilmektedir.

Nikah Memuru Maaşları Nelerdir?

Nikah memuru maaşı yapılan son zamlar ile birlikte güncel olarak 22.600 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Devletin evli çocuklu memurlara yansıttığı tüm haklar nikah memuru içinde geçerlidir. Bu bağlamda yansıyan ek ödenekler ile birlikte nikah memuru maaşları 23.500 Türk Lirasına çıkabilmektedir.

Nikah Memuru Görevleri Nelerdir?

Nikah memuru nasıl olunur sorusunu soran herkes nikah memurunun görevlerini de merak etmektedir. Nikah memurlarının nikahtan önce nikah sırasında ve nikahtan sonra devam eden, sorumlu olduğu görevleri vardır.

Bu görevleri en genel haliyle şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Evlenmek için başvuru yapan kişilerin başvurularını incelemek
  • Evlenmek isteyen kişilerin dosyalarının takibini yapmak ve hazırlamak
  • İl veya ilçe nüfus müdürlüklerine evlenmek için başvuruda bulunan kişilerin akdini bildirmek
  • Nikah merasimini yürütmek ve nikahı kıymak
  • Evlenen kişilerin kayıtlarını defterde tutmak ve bu kayıtları muhafaza etmek
  • Bağlı bulunduğu evlendirme dairesindeki personellerin çalışmasını denetlemek ve evrak alışverişinin işleyişini koordine etmek
  • Uygun görüldüğü takdirde evlilik kayıtlarını teftiş ederek incelemelerde bulunmak

Sanıldığı gibi Nikah Memuru sadece nikah saati gelip nikahı kıyarak işini bitirmiş olmaz. Sanılanın aksine üzerinde çok fazla sorumluluk barından bir meslektir. Nikah öncesi ve sonrası tüm işleri koordineli olarak yürütmek ve denetimini yapmak da nikah memurlarının sorumluluğu altındadır.

Nikah Memuru Çalışma Saatleri Nelerdir?

Nikah memurlarının çalışma saatleri de diğer memurlar ile aynıdır. Nikah memuru nasıl olunur sorusuna cevap arayan kişilerin en çok merak ettiği cevaplardan biride budur. Haftalık 40 saat çalışan nikah memurları diğer memurlar ile aynı haklara sahip olmaktadır.

Nikah kıyma işlemleri genellikle mesai saatleri içerisinde ve bu işler için tahsis edilmiş olan resmi salon veya yerlerde yapılmaktadır. Fakat evlenecek kişilerin isteği üzerine özel bina veya salonlarda, ikametgahlarda da yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarda mesai saati dışında çalışacak olan nikah memuruna ek mesai ücreti yazılır ve ekstra olarak bağlı olunan belediyeye bunun için ödeme yapılır.

Sonuç

Nikah memuru nasıl olunur sorusu ile beraber merak edilen bir çok soru vardır kişilerin aklında. Nikah memurları gerek iş anlamında gerekse işlerinin etkilediği özel hayatları anlamında sonra derece önemli ve etkili bir mesleğe sahiplerdir.

Nikah kıyım işlemleri her ne kadar mesai saatleri içerisinde ve belirlenen belediye bünyesinde bulunan binalarda yapılıyor olsa da bazı zamanlar evlenecek kişilerin isteği üzerine farklı mekanlara, evlere, otellere hatta köy ve mecralara gidebilmektedirler.

Her ne kadar mesai saatleri belirli olsa da bu gibi durumlarda mesai saatleri dışında da çalışabilmektedir. Nikah memurluğu mesleği her ne kadar kolay ve basit görünse de bu mesleği yapan kişiler ciddi anlamda emek sarf etmekte.

Nikah memuru nasıl olunur sorusuna geniş bir şekilde cevap vermeye çalıştık. Sizde nikah memuru nasıl olunur diye merak ediyorsanız nikah memuru olabilmek adına aklınıza takılan cevabını merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir.com internet adresinden detaylıca öğrenebilmeniz mümkün.

Sık Sorulan Sorular

Nikah Memuru Kim Olabilir?

Kamu Personeli Seçme sınavından gerekli puanı alarak belediye personeli olmaya hak kazanan ve atanan kişiler, adli sicil kayıtları temiz ise nikah memuru olabilme adına gerekli şartlardan birini yerine getirmiş sayılır.

Sonrasında nikah memuru olmak için son adım olan sözlü mülakatı geçmektir. Sözlü mülakatı geçen kişiler gerekli seminer ve kurslardan alacakları başarı belgesi ile nikah memuru olarak görev yapabilirler.

Nikah Memuru Olmak İçin Kpss'den Kaç Puan Almak Gerekir?

Nikah memuru nasıl olunur sorusunun ilk cevabı Kamu Personeli Seçme sınavından alınacak olan puandır. Kamu Personeli Seçme sınavından p3 puanı türünden en az alt sınır olan altmış puanı almak gerekmektedir.

Altmış puan ne kadar yeterli olsa da sıralama göz önünde bulundurulduğu zaman yetersiz kalabilir. Sıralamaya göre seçim yapıldığı göz önünde bulundurulsa kişilerin Kamu Personeli Seçme sınavından ortalama seksen puan almaları gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir