Egzama Nedir? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama bir diğer ismi ile atopik dermatit, bir takım sebeplerle ortaya çıkan ve kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve veziküller gibi bazı belirtiler göstererek ortaya çıkan cilt hastalığıdır. Toplumumuzda sıkça karşılaşılan cilt hastalıklarından bir tanesidir. Egzama neden olur kesin olarak bilinemese de genel olarak alerji ve stresin bu hastalığı tetiklediği düşünülüyor.

Egzama Nasıl Geçer?

Egzama basit bir deri hastalığı gibi görünse egzamanın meydana getirdiği kaşıntılar hastalara rahatsızlık veren ve hastaların yaşam standartlarının düşmesine neden olan bir hastalıktır.

Egzamaya ne iyi gelir diye bakacak olursak soğuk havalarda cildi ciddi derecede kurutacak soğuk havalarda dışarıya çıkmadan hemen önce cildin yeterince nemlendirilmesi gerekir. Cildin sık sık nemlendirilmesi özellikle kışın meydana gelen egzama hastalığının etkisini yitirmesine yardımcı olabilir.

Egzama yalnızca kış aylarında ortaya çıkan bir hastalık değildir. Bu nedenle cildin nem dengesinin daima korunması gerekir. Örneğin duş aldıktan sonra sabun, şampuan ve duş jellerinin ciltte meydana getirdiği kuruluğu engellemek için duştan sonra cilt nemlendirilmelidir.

Cildin nem dengesinin korunabilmesi için yeterli miktarda su tüketmek gerekir. Yeterince su tüketilmesi ve sağlıklı beslenme ile vücudun dengelenmesi pek çok hastalığın engellenmesine katkı sağladığı gibi egzama neden olur sorusunu sormaya gerek kalmadan hastalığı da kontrol altında tutabilmeye fayda sağlar.

Egzama nasıl geçer sorusuna verilecek en iyi yanıt hastanın tozlu ortamdan veya zararlı kimyasal maddelerin bulunduğu ortamdan olabildiğince kaçılması gerekir. İşi gereği toza ya da kimyasala maruz kalan kişilerin de eldiven, koruyucu elbise ve koruyucu gözlük gibi ekipmanları kullanması gerekir.

Egzama hastalığı için doktorun verdiği öneriler dikkatle dinlenmeli ve söylediklerine uyulmalıdır. Ağız yolu ile alınması gereken ilaçlar, egzamanın bulunduğu yerlere sürülmesi gereken ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve doktorun tavsiye ettiği miktarda kullanılmalıdır. Egzama hastalığında erken teşhis de oldukça önemlidir. Erken teşhis sayesinde egzama hastalığı ilerlemeden durdurulabilir.

Egzama (Atopik Dermatit) Hastalığı Neden Olur?

Egzama neden olur cevabı arasında cildin duyarlı olduğu alerjik maddeler ile temas etmesi ve genetik faktörler gelir. Kimyasal maddeler ve tozlu alanlarda çalışan kişiler egzama hastalığının oluşması açısından risk grupları arasında bulunurlar.

Egzama hastalığı eğer alerjik nedenlerden dolayı meydana geldiyse hasta bu alerjik maddeler ile temas etmeye devam ettiği müddetçe hastada iyileşme gözlemlenemez. Bu nedenle hastanın alerjen maddenin ne olduğunu tespit ederek o alerjen maddeden uzak durması gerekir.

Egzama neden olur diye bakacak olursak en önemli faktörlerden bir tanesi de strestir. Stresin ciltte meydana getirdiği olumsuz etkileri bulunur. Egzama hastalığına etkisi de bu hastalığın dozunu arttırdığıdır. Stres hastalığın ilerlemesine neden olur. bu gibi durumlarda hasta güncel yaşamında stres ile başa çıkmaya gayret göstererek hastalığının dozunu azaltabilir.

Egzama (Atopik Dermatit) Hastalığı Neden Olur?

Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak el, bacak, ayak yüz ve saç derisi gibi cildin yüzeyinde meydana gelen egzamanın belirtileri kişiden kişiye göre değişir.

Yüzde egzama hastaların en çok rahatsız olduğu bölgelerin başında gelir. Hastalığın genel belirtileri şunlardır:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Cildin pul pul olması
  • Vezikül
  • Yanma hissi

Ciltte bu şikayetlerin meydana gelmesi egzama hastalığının en genel belirtilerindendir. Genellikle kaşıntılar geceleri artar ve hastalar için rahatsızlık veren boyuta ulaşır. Bu gibi durumlarda da kaşınmaya bağlı olarak gelişen cilt tahrişleri ve kızarıklıkları meydana gelir.

Hasta egzama hastalığının ilk evresinde cildinin içerisinde su bulunan küçük küçük kabarcıklardan rahatsızlık duyduğunu dile getirir. Akut egzama türünde bu kabarcıkların yanında bir de akıntı meydana gelir. Kronik egzamalarda ise daha çok ciltte pullanma oluşur. Egzama hastalığının teşhisi belirtileri sayesinde kolayca tespit edilir.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Hastaya egzama tedavisi yapılmadan önce egzama çeşidi öğrenilmeli ve ona uygun bir tedavi yöntemi izlenmelidir. Egzama çeşitlerinden ilki asteatotik egzamadır. Bu egzama cilt bulunan yağ miktarının azalması ile ortaya çıkar. Bu sebepler mevsimsel değişimler ya da yaşın ilerlemesine bağlıdır.

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ciltte yağ azaldığı için bu hastalığın görülme sıklığında da artış yaşanır. Bunun yanı sıra kış aylarında havanın kuruluğu ile birlikte de hastalığın görülme sıklığı artabilir. Bu tip egzamada yağ tabakasının azalması ile birlikte ciltte kuruma, pullanma ve çatlak oluşumu meydana gelir.

Atopik egzama ise kaşıntı, pullanma ve kızarıklık ile meydana gelen egzamadır. İlk olarak yüzde başlayıp daha sonra vücudun belirli yerlerine yayılan egzama arasındadır. Egzama hastalığı daha çok çocuklarda ve bebeklerde görüldüğü için bunan bebek egzaması da denilir. Tedavi uygulansa da tekrar başlayabilen bu hastalık ilerleyen dönemlerde kendi kendine geçebilir.

Gravitasyonel egzama varis ile birlikte meydana gelen bir egzama türüdür. Varis oluşma riski yüksek olan ve ayakta çalışan insanlarda sıklıkla görülür. Ayrıca yaşlılık ile birlikte de görülme sıklığında artış olur. bu egzama türünde varis olan yerde kan basıncının çoğalmasıyla deri üzerinde de baskıda fazlalık olacağı için deri tahriş olur ve egzama kendini göstermeye başlar.

Kontakt egzama genel olarak alerjen maddeler ile temas edilen bölgede oluşum gösterir. Kozmatik ürünler, kimyasal boyalar, temizlik maddeleri ve bir takım endüstriyel maddeler alerjen maddelere örnektir. Bu egzamada alerjen madde ile temasın azalması ya da kesilmesi ile birlikte egzama da iyileşme gösterir.

Numuler egzama ciltte dairesel biçimde ve birden fazla olarak görülen lezyonla belirlenin kronik hastalıktır. Bu lekeler içi sıvı dolu ve kaşınma hissi uyandıran egzama türüdür. Bu egzama türü genel olarak elde, kolda ve bacaklarda gözükür.

Seboreik dermatit kronik bir egzama türüdür ve hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Görüldüğü yerler vücudun yağlı yerleridir. Stres egzaması ise strese bağlı olan egzama türüdür. Stresin neden olduğu egzamanın önüne geçebilmek için stresli ortamlardan uzak durmak gerekir.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Toplumda En Çok Görülen Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Toplumda en çok görülen egzama çeşitleri alerjen maddelerle temas edilmesi ile ortaya çıkan egzama ve stres ile birlikte ortaya çıkan egzamadır.

Saç Derisinde Egzama

Saç derisinde oluşan egzamada saç derisi kaşınır ve saç derisinde kepeğe benzer beyaz döküntüler meydana gelir. Egzamanın artmaması için saç derisini kaşımaktan kaçınmalı ve kimyasal madde bulunan şampuanlardan uzak durmalısınız.

Bebeklerde ve Çocuklarda Egzama

Egzama bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülür. Çocukların dışarıdan gelince el, yüz temizliklerine dikkat etmemesi gibi faktörler egzamanın artmasına neden olabilir.

Egzama 1 yaşından küçük çocuklarda daha çok yanak, alın ve kafada görülür. bu döküntüler diz, dirsek ve vücuda yayılabilir. Şiddetli egzaması olan çocukların mutlaka doktora götürülmesi gerekir.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Egzama tedavisi için yapılması gereken en önemli etken stresi azaltmaktır. Ayrıca bir takım kremlerle ve ilaçlarla da egzama tedavisi yapılır. Egzama tedavisi ile hastanın yaşam kalitesinin arttırılması sağlanır.

Sonuç

Sonuç olarak egzama hastalığında stresten, sinirden ve kimyasal maddelerden uzak durmak gerekir. Egzama hastalığına iyi gelecek ilaçların yanında besin değeri yüksek yiyecekler yemek de cilt sağlığını olumlu yönde etkiler.

Egzama hastalığı tedavisi olmayan ya da iyileşmeyen hastalıklardan değildir. Egzama hastalığını azaltacak hatta geçirecek tedavi yöntemleri bulunur. Egzama hastalığı ile ilgili detaylı bilgi almak için sorabilir.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sağlık alanında daha fazla bilgi edinmek için ziyaret edin! https://www.sorabilir.com/saglik/

Sık Sorulan Sorular

Egzama hastalığı bulunan kişiler egzama hastalığı ile ilgili bazı konuları merak ederler. Egzama hastalığı olan kişilerin sıklıkla sorduğu sorular; egzama hastalığının vücutta nerelerde görüldüğü, hastalığın neden olduğu, egzamaya kesin çözüm ve hastalığın nasıl geçtiğidir. Bütün bu soruları doktorunuza danışarak bilgi alabilirsiniz.

Egzama En Hızlı Nasıl Geçer?

Egzamanın en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için doktorun verdiği tedaviyi aksatmadan uygulamak gerekir. Bunun yanında cildi kaşımamak ve sürekli nemli tutmak da gerekir.

Egzama Başlangıcı Nasıl Olur?

Egzama başlangıcı elde ya da yüzde kaşıntıların, kızarıklıkların meydana gelmesi ile başlar. Cilt giderek hassaslaşır ve çatlaklara kanamalara yol açar. Elde egzama nasıl geçer sorusuna verilebilecek cevap ise ellerin kimyasal maddeden uzak tutulmasıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı