Mobil İmza Nedir? Nasıl Alınır?

Mobil imza nedir? 5070 sayılı kanun ile günümüzde yürürlüğe giren kişilerin he an cep telefonları ile imza atmaya yarayan ıslak imzanın mobil karşılığı olarak ifade edilir. Mobil imza ile ofis dışında da belge veya sözleşme imzalanır.

Kişiler dilediği zamanlarda, ofiste veya şirkette olmadığı taktirde mobil imza ile belgeleri, sözleşmeleri kolayca imzalayabilir. Dilerseniz bilgisayar, telefon veya tabletinizden hesap açarak mobil imza yetkisine sahip olabilirsiniz. Bu sayede işletmeler e-imza sistemi ile sözleşmeleri elektronik imza ile imzalayabilirler.

Uzakta olduğunuz bir anda imzalamanız gereken bir belgeyi veya sözleşmeyi mobil imza ile imzalayarak hem vakitten kazanır hem de para kazanmış olursunuz. Kısacası mobil imza ile işletmeler arası belge gönderme, onaylama ve imzalama işlemi yapılabilir. Üstelik mobil imza her an yanınızda, cebiniz kadar uzağınızdadır.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Günümüzde tercih edilen mobil imza uygulaması sayesinde işletmecilerin işleri bir hayli kolaylaşır. Peki, mobil imza nasıl alınır? Mobil imza, kendi GSM operatörünüzden alabileceğiniz toplamda 3 aşamalı olarak gerçekleştirilen bir hizmettir. Yapacağınız ilk şey ön başvuruda bulunmaktır.

Mobil imza şu şekilde alınır;

  • Mobil imzayı alacağınız GSM operatörünüzün, mobil imza veren bayisine gitmeniz gerekir.
  • TC kimlik kartınız ile birlikte ön başvuruda bulunun.
  • Kullandığınız hattınız mobil imza için uygunluk sağlamıyorsa yeni bir tane hat almanız gerekir.
  • Mobil imzayı kullanmak istediğiniz servis paketi tercih edin.
  • GSM operatörünüze ödemenizi yaptıktan sonra size mobil imza atanır.

Yukarıda belirttiğimiz adımları uyguladıktan sonra mobil imzaya sahip olacaksınız. Mobil imza sayesinde seyahat halindeyken bile şirketiniz veya ofisinizden gelen belgeleri kolayca onaylayabilir ve imzalayabilirsiniz.

Mobil İmza Nasıl Çalışıyor?

Mobil imza kendinize ait cep telefonunuzda sim kartına aktivite edilerek özel bir sertifika ile gerçekleştirilir. Mobil imza ile imzalanan belge ya da sözleşme dijital imza ile imzalanır, sözleşme sahibi tarafından onaylanınca hukuken geçerli sayılır. Mobil imza kimlik doğrulaması için kişisel bilgiler ve iletişim bilgileri yani mobil cihaz kullanılır. Verilen her bilgi GSM operatörünüz tarafından güvenli bir şekilde saklanır.

Mobil İmza Nasıl Çalışıyor?

Mobil İmza Hizmeti Veren Gsm Operatörleri Ve Fiyatları:

Mobil imza için Turkcell, Avea veya Vodafone GSM operatöreler bulunur. Her operatör için mobil imza ücretlendirmesi farklıdır. Genel anlamda operatörler için farklı seçeneklerde paketler olsa da standart olarak Turkcell aylık mobil imza fiyatı 25 TL’dir. Türk Telekom için aylık mobil imza fiyatı 17 TL’dir. Vodafone için aylık mobil imza ücreti 13 TL’dir.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

Mobil imza kişiye operatörü tarafından sağlanan bir hizmet türüdür. Mobil imza için 3 aşama gerekir. Ön başvuru aşaması, başvuru aşaması ve en son aktivasyon aşamasıdır.

Mobil imza kişilerin ofis, işletmeler için gerekli olan belgeleri yalnızca iş ortamına bağı kalmadan dışarıdayken de imza atmalarını sağlayan elektronik bir hizmettir. Mobil imzanın kullanıldığı yerler; E-devlet, internet bankacılığı, sosyal güvenlik uygulamaları, e-ticaret, e-belediye ve bireysel ile kurumsal işletmelerde mobil imza kullanılır.

Kimler Mobil İmza Kullanmalı?

Mobil imza, ıslak imzanın elektronik halidir diyebiliriz. Mobil imza birçok farklı alanda ve işlemde kullanılabilen, kişiye birçok kolaylık sağlayan bir hizmet türüdür. Islak imza sayesinde kişi dışarıdayken, tatildeyken imzalaması gereken bir belgeyi kolayca mobil cihazı üzerinden ıslak imza ile gerçekleştirebilir.

GSM operatörüne başvuru yapan ve onaylanan herkes mobil imzayı kullanabilir. Bu paket genel itibari ile zamanı tasarruflu kullanmak isteyen kişilerin tercih ettiği bir servistir. Kişi mobil imza için dilediği paketi seçebilir. Ücretler seçilen pakete göre değişebilir.

Sonuç

Mobil imza, elektronik ortamda yer alan belgeleri ıslak imza neticesiyle imzalamaya yarayan bir işlemdir. Kişinin hayatını büyük oranda kolaylaştırır. Mobil imza ile ilgili detaylı bilgiyi sorabilir.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Mobil imza 5070 sayılı kanunla yürürlüğe giren elektronik bir imzadır. Elektronik imzanın kişi için birçok faydası vardır. Öncelikle kişiye zamandan tasarruf sağlar ve para kazandırır. Mobil imza ile alakalı kişilerin merak ettiği sorular bulunuyor.

Sık sorulan sorular şunlardır;

  • Mobil imza almak ücretli mi?
  • Mobil imza için ne gerekli?
  • Mobil imza güvenilir mi?

Mobil imza için insanların sık sorduğu sorular arasında bu gibi sorular yer alır.

Mobil İmza Ücreti Ne Kadar?

Türkiye’de 3 farklı GSM operatörü bulunur. Bunlar Turkcell, Türk Telekom (Avea) ve Vodafone’dir. Turkcell için aylık mobil imza fiyatı standart olarak 25 TL olarak belirlenmiştir. Avea için bu fiyat 13 TL’dir. Vodafone için bu fiyat 17 TL’dir.

Mobil İmza İle E-imza Aynı Şey Mi?

Mobil imza herhangi bir elektronik cihaz kullanılarak gerçekleştirilen bir imzadır. Mobil cihaz ile e imza arasında bir fark bulunur. Mobil imza için elektronik cihaz içerisinde sim kartı olması gerekir.

Mobil İmza Kimler Alabilir?

Mobil imzayı, GSM operatörüne başvuruda bulunarak alabilmeniz mümkündür. Başvurunuz onaylandıktan sonra mobil cihazınız üzerine mobil imza aktivasyonu sağlanır.

E-devlet Mobil İmza Ücreti Ne Kadar?

E devlet mobil imza nedir? E devletten mobil imza için yine GSM operatörünüzden mobil imza için başvuruda bulunmanız ve mobil cihazınıza aktivasyon sağlanması gerekiyor. Kişinin e devlet mobil imza nasıl alınır sorusunun cevabı öncelikle GSM operatörünüz tarafından sağlanır. E devlet mobil imza ücreti yıllık olarak 499 TL’dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı