Kortizon Nedir?

Kortizon normal şartlarda aynı bu özellikler ile beden tarafından salgılanan bir hormondur. Fakat bunun tedavilerde sentetik olarak dışarıdan alınması kortizon sayesinde olmaktadır. Çeşitli hastalıklar adına iltihap giderici olarak kullanılır. Kortizon ile eş etkiye sahip ilaçların bir çeşidi olan kortizon diğerlerinden doz miktarı, kullanım süresi vb. şekillerde farklılık gösterir.

Vücutta kan şekerini yükseltmek, bağışıklık sistemi üzerinde etkili rol oynamak, besin emilimine etki etmek gibi görevleri de olan kortizon nedir ve bu ilaca nerelerde ihtiyaç olur gibi sorular için yazıyı okumaya devam edin.

Kortizon Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kortizon nedir ve nasıl kullanılır diye soracak olursanız bu yapay hormon en çok kanser, romatizma, organ nakli gibi tedavilerde kullanır. Daha detaylı ve sıralı olarak açıklamak gerekirse kortizonun kullanıldığı hastalık tedavileri şöyle listelenebilir.

Kortizonlu ilaç kullanılan hastalıklar;

  • Kanser tedavisi
  • Romatizma tedavileri
  • Organ nakli vakaları
  • Astım
  • Alerjik vakalar
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Hormonel hastalıklar
  • Zehirlenme ve şok etkisi
  • Bağ dokusu hastalıkları
  • Kan hastalıkları
  • Göz ve cilt hastalıkları gibi çok çeşitli alanlarda özellikle iltihap giderici gibi yoğun bir görevde kullanılarak tedaviler için olumlu ve hızlandırıcı bir sonuç yaratır.

Kortizon Nasıl Kullanılır?

Kortizon ne işe yarar diye sorarsanız bu hormon vücutta olması gerekenden az salgılandığında iltihaptan dolayı problem çıkması olası maddelerden biridir. Tam olarak bu noktada hastanın bedenine dışarıdan sentetik biçiminin enjekte edildiği kortizon hangi hastalık çeşidine ve evresine sahipseniz doktorunuzun ona göre planlayacağı bir tedavi planı içinde, hassasiyet ile kullanılır.

Kortizon hormonun sentetik formu olan bu madde farklı ilaç şekillerinde karşımıza çıkar. Bunlar krem, hap, iğne yahut pomat şeklindedir. Bunlardan size ve hastalığınıza en uygun olanı doktor tarafından tespit edilerek uygulamaya geçirilir.

Kortizon Ne Kadar Süre Kullanılır?

Her bir hasta için, hastalık türü, seyri, derecesi ve etkisi baz alınarak çeşitli planlar doğrultusunda kullanılması gereken kortizon nedir diye sorulan sorulara cevap olarak verilebilir ki bu madde hastalığın yüksek yoğunluk aşamasında 1 ila 3 ay zaman aralığında uygulanır.

Kişiden kişiye ve kortizon hormonunun hastalığa ne derece tesir edebileceği göz önüne alınarak değişebilen bu tedavide en önemli olan kısım, uzman bir doktor tarafından tedavi planının ortaya konuş olmasıdır.

Kortizon Ne İşe Yarar?

Kortizon nedir derseniz bu madde temel olarak vücutta bulunana iltihap adına kurutucu bir hormon olarak karşımıza çıkıyor. Kortizonun vücutta yeterince bulunmadığı durumlarda dışarıdan uzman bir doktor desteği kullanılarak sentetik bir biçimi bedene enjekte edilebilir.

Hastalıkların iltihap problemini çözmek için, şeker düzeyi, bağışıklık sistemi ve metabolizma ile ilgili eksiklikleri gidermek için de önemli bir hormon olan kortizon nedir, doğal olarak sentezlenmesi gereken kortizonun yokluğunda hastalar için iyi bir tercih midir derseniz bu yöntemin yararı apaçık karşımıza çıkıyor.

Kortizon Ne İşe Yarar?

Kortizon Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

Hastalıklar üzerinde iltihaplanmayı azaltması adına etki edici bir madde olduğu söylenen kortizon hakkında bedene dair şu tip etkilerinin mevcut olduğu biliniyor: Bağışıklık sistemini baskılamak, alerjik olarak etki eden maddeleri etkisiz hale getirmek, kan şekerini yükseltmek.

Bu etkilerin mevcut olduğu bir bedende doğal olarak dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı bir hassasiyet oluşması beklenir. Kortizon nedir diye merak edenler bu gibi bilgileri edinerek uzman bir doktora danışabilir ve kortizon tedavisi hakkında daha detaylı bilgi alabilir.

Kortizon İğnesi Nedir?

Hap, krem, iğne vb. şekillerde sıklıkla hastalık tedavileri için tıbbi alanda kullanılan bu sentetik kortizon çeşidi iğne şeklinde kolaylıkla hastalık tedavilerinde uygulanabilir. Kortizon iğnesi kortizon tedavisi nedir diyecek olanlar için merak giderici, kolay uygulanabilir olan tedavi edici bir çözüm yöntemidir.

Steroid tedavisi olan bu yöntemin eklem ağrılarını dindirmek, bursit, tendinit vb. durumlar için uygulanması doğru görülüyor. Bu tedavi yönteminin uzman bir doktor tarafından uygulanması gerektiği oldukça açık bir noktadır zira bedende uygulama sonrasında çeşitli yan etkilerinin meydana gelmesi gibi durumlar mümkün olabilir.

Bu iğne uygulaması uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Öncelikle antiseptik bir solüsyon ile temizlenen bölgeye doktor tarafından dikkatli bir biçimde şırıngadaki ilaç enjekte edilir. Bu doğru noktayı belirlemek için ek olarak ultrason kullanımı vs. de gerekebilir.

İşlem tamamlandıktan sonra yeniden temizlenen bölgeye tercihen bandaj uygulaması yapılabilir. Bunun devamında ise kortizonlu ilacın sonradan yan etki yaratıp yaratmayacağını gözlemlemek adına hasta belli bir süre gözlem altında tutulur.

Kortizonun Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizonlu ilaç nedir diye merak edenlerin bu sentetik kortizon hormonunun bedende ne gibi yan etkileri uyandırdığını bilmesi de gerekli. Öncelikle etki süresini kestirmek gerek. Bedenine kortizonlu bir ilaç enjekte edilen hastanın bu ilacı bedeninde kullanma süresi ortalama 24-48 saattir.

Bu süre zarfında ilaç etki etmeye başlar. Fakat her hastalık ve tedavide olduğu gibi bu durum kişiden kişiye değişmekle birlikte kortizon iğnesinin hasta üzerindeki tesiri bir haftaya değin sürebilir.

Kortizon nedir ve nasıl kullanılır diye soranlar için iğne formunun etkisi ve yan etkilerinden şöyle bahsedilebilir: çocukların kullandığı durumlarda gelişim bozukluğu gibi durumlara sebebiyet verebilirken yetişkinlerde kilo alımı, adet düzensizliği, katarakt veyahut kas zayıflaması, tüylenme, bölgesel şişlik yahut yağlanma gibi olumsuzluklara yol açabilir.

Kemik erimesine de sıklıkla sebebiyet verebilen bu ilacı doktorun tedavi planı altında titizlikle kullanmak gerekiyor. Yine kortizonlu ilaç nedir diye merak edenlerin bu detayları bilerek tedavi alması konu hakkındaki önemli noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç

Kortizon hormonunun sentetik bir yapay formu olan kortizon hakkında detaylı bilgi ve kullanım koşulları bu şekildedir. Gerek hap, krem vb. formu gerekse iğne formunun tedavi içinde kullanımı hakkında hastaya düşen şey doktorunun uzman ellerde hazırlanmış tedavi planına uymaktır. Bunun yanında kortizon sonrası yan etkilerinin de bilinerek hareket edilmesi hastanın sağlığı açısından faydalı bir tercih olabilir.

Kortizon nedir ya da kortizon iğnesi ne işe yarar gibi merak ettiğiniz sorulara ek daha birçok soruya cevap bulabileceğiniz bu sitede çeşitli araştırmalar ve bilgi edinimleri yapabilirsiniz. Sorabilir.com her zaman doğru ve güvenilir bilgilerle siteyi ziyaret eden internet kullanıcılarını memnun ediyor. Bunun yanında kolay arayüzü ile internette arayıp kolaylıkla bulamayacağınız birçok bilgiyi de önünüze getiriyor. Sorabilir.com web sitesine 7/24 dileğinizi sorup merakınızı giderebilirsiniz.

Sağlık hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ziyaret edin! https://www.sorabilir.com/saglik/

Sık Sorulan Sorular

Kortizon Neden Zararlı?

Uzun süren bir süreç içerisinde kortizon tedavisi kullanmak kilo alımına sebep olurken kaslarda erime meydana getirir. Bunun sebebi yağ sentezini artırıcı bir ilaç olmasıdır.

Kortizon Kimlere Uygulanır?

Çeşitli kanser tedavileri, romatizma hastalıklarından mustarip kişilere ve organ nakli vakalarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. Astım vb. hastalıklarla boğuşan kişiler için de iyi bir tercih olan bu ilaç iltihaplanmayı tedavi etmekte yararlıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı